Óriásiak a fagykárok Szabolcsban, drágulás jöhet

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alma- és a dióültetvényeket érintette leginkább a május eleji hirtelen lehűlés és fagy. Előbbinél 94, míg a csonthéjas gyümölcsnél 95 százalékos a kár mértéke – közölte a megyei kormányhivatal mezőgazdasági szakigazgatási hivatalának munkatársa pénteken.

MNO
2011. 06. 03. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi felmérések szerint a megyében körülbelül 24 ezer hektáron károsodtak 35-100 százalék közötti mértékben az ültetvények, az ebből eredő árbevétel-kiesés eléri a korábban prognosztizált 18 milliárd forintot – ismertette Mátyás László. Területi megoszlás szerint elsősorban Dél- és Északkelet-Nyírséget érintette a fagy.

A 15 772 hektár területen termő alma 94 százaléka károsodott, a diónál ez az arány 95, a szilvánál 67, a körténél 76, cseresznyénél 71, a meggynél 68, az őszibaracknál pedig 55 százalék. A szakember szerint a veszteség mellett az ültetvények továbbgondozása is komoly gondot jelent a gazdálkodók számára, akiknek a becslések szerint megyei szinten csaknem 7,5 milliárd forintot kell költségként ráfordítani még az ültetvényekre annak érdekében, hogy azok jövőre termőre fordulhassanak.

Ha ezt nem teszik meg, az hatással lehet a következő év termésmennyiségére – tette hozzá Mátyás. A fagykár okozta közvetlen bevételkiesés mellett csaknem 80 ezer munkanap esik ki Szabolcsban, mivel a gazdálkodók nem fogják alkalmazni azokat az idénymunkásokat, akik a betakarításban segédkeztek volna: ez további 800 millió forinttal növeli az ágazat veszteségét. A szakember szerint gondot jelenthet emellett az esetleges nyári aszályos időszak, ami az alma esetében a fán maradt, gyengébb minőségű gyümölcsöket tovább károsíthatja.

A várható gyümölcspiaci hatások kapcsán Mátyás elmondta: a feldolgozók jelzései alapján a meggynél nem valószínű a kilogrammonkénti 200 forintnál alacsonyabb felvásárlási ár, ami a piacokon 350-400 forintos árban jelentkezhet. A többi gyümölcskultúránál jelentős mértékű áremelkedéssel lehet számolni – tette hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.