Oszama bin Laden halála nagyon megzavarta az al-Kaidát

Oszama bin Laden halála a vártnál nagyobb hatással volt az al-Kaida terrorhálózatra, a szervezet soraiban zavarodottság és bizonytalanság tapasztalható – mondta kedden az amerikai külügyminisztérium terrorellenes koordinátora.<br /><br /><a href="790852" target="_blank"><strong>• A futár példája is arra utal, hogy újragondolják a viszonyt</strong></a>

MNO
2011. 06. 15. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Daniel Benjamin szerint Oszama bin Laden halála után a legfontosabb felismerés az volt, hogy ő nem csak egy jelkép volt, s elszigeteltsége ellenére jobban belefolyt az al-Kaida irányításába és stratégiájának alakításába, mint gondolták.

Megölésének kettős hatása volt: elveszett az al-Kaida maradandóságának a jelképe, illetve egy olyan ember, aki a szervezet egyik legpallérozottabb elméje volt, akinek valóban nagy befolyása volt a szervezet tevékenységére. „Úgy gondoljuk, hogy a (halálának) hatása nagyobb annál, mint amire számítottunk” – mondja a szakértő.

Amikor amerikai kommandósok május 2-án megostromolták Oszama bin Laden pakisztáni házát, sok dokumentumot foglaltak le, javarészt számítógépen és adathordozókon tárolt anyagokat. Az al-Kaida emberei jelenleg változtatják helyüket, mivel zavarban vannak, és aggódnak saját biztonságukért – mondta Daniel Benjamin.

Letartóztattak öt pakisztánit

A pakisztáni hírszerzés őrizetbe vett öt helybélit, akik közreműködtek az Oszama bin Laden al-Kaida-vezér likvidálásához vezető, május elején a dél-ázsiai országban végrehajtott amerikai akció előkészítésében – írta szerdán a The New York Times. A tekintélyes amerikai világlap úgy tudja, az őrizetesek egyike a pakisztáni hadsereg egyik őrnagya, aki információkkal látta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) embereit, egy másik pedig az az ember, aki bérbe adta házát az akciót előkészítő amerikai ügynököknek.

Washingtonban többen úgy látják, hogy a letartóztatásokkal kapcsolatos ügy, amelyet az újság szerint Leon Panetta, a CIA igazgatója szóba hozott a hét végén iszlámábádi tárgyalásain, jelzi, hogy továbbra is nagyfokú a bizalmatlanság az Egyesült Államok és Pakisztán között.

Michael Morell, a CIA igazgatóhelyettese a múlt héten a washingtoni szenátus hírszerzési bizottságában egy zárt ajtók mögötti meghallgatáson azt mondta, egy 10-es skálán 3-asra értékeli a pakisztáni együttműködést a terrorizmus elleni amerikai műveletekben.

Május 2-án az haditengerészet elitalakulatának kommandósai Pakisztán északi részén, a fővárostól, Iszlámábádtól 50 kilométerre, Abbotábádban rajtaütöttek Oszama bin Laden rejtekhelyén, s végeztek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetőjével. Az amerikai hatóságok csak utólag tájékoztatták a pakisztáni szerveket az akcióról, amit a pakisztáni hadsereg és hírszerzés egyes körei megaláztatásként éltek meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.