Plusz 125 millió juthat vadplakát- és falfirka-mentesítésre

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 125 millió forint többletforrást kap a vadplakát- és falfirka-mentesítési programra, ha a Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén elfogadja az erről szóló előterjesztést. Játszótéri átalakításokra plusz 460 millió forint juthat, a Heim Pál Gyermekkórházat 350 millióval támogatnák. <br /><a href="http://mno.hu/portal/791469" target="_blank"><br /><strong>• Célegyenesben az FKF Zrt. szétválasztása </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791214" target="_blank"><strong>• December 1-jével önállóvá válhat a Szent Margit Kórház + Képek</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791152" target="_blank"><strong>• A főváros vezetése Barcelona példáját akarja követni</strong></a>

MNO
2011. 06. 17. 6:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a 2008 és 2010 közötti program egyértelműen sikeres volt, összességében pedig egyre kevesebb a „visszafirkálás”. Hozzáteszi: több mint 100 ezer négyzetméteren távolították el a falfirkákat a fővárosi önkormányzat finanszírozásában, a vadplakátoktól és graffitiktől megtisztított épületek száma pedig meghaladja a 3700-at. Ezzel párhuzamosan kiépült a monitoringrendszer, amelynek lényege, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet, a rendőrség, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. és a tulajdonosok felügyelik a területüket.

A városvezető azt is megfogalmazza, hogy az épületek tulajdonosait is érdekeltté kell tenni, kötelezni kell, hogy a vadplakátokat és a falfirkákat eltávolítsák, és a rendőrségen bejelentést tegyenek. Mint írja, „nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megfelelő fellépés a vadplakátok és a falfirkák ellen csak úgy lehetséges, ha nagy területen egyszerre történik meg az eltávolítás, és a hatóságok szigorúan fellépnek a falfirkálók ellen”.

Az előterjesztés szerint a program folytatására, a mentesített épületek és közterületek tisztán tartására, az idegenforgalmi, városképi és közösségi közlekedés szempontjából legfrekventáltabb területeken a hidak, a felüljárók lábazatainak és a nem kiemelt aluljáróknak a mentesítésére és tisztán tartására 125 millió forint többletre van szükség, ezt a városüzemeltetési céltartalékból finanszíroznák.

Átalakulnak a játszóterek

Állagmegóvó és minőségjavító fenntartási feladatokra, valamint a szabványváltozás miatt szükséges játszótéri átalakításokra 460 millió forint többletforrást kaphat a Főkert Nonprofit Zrt., ha a Fővárosi Közgyűlés képviselői támogatják György István főpolgármester-helyettes előterjesztését. A városvezetés szerint a korábbi forráshiány miatt a Főkert nem tudta kellő gyakorisággal elvégezni az ápolási feladatokat, emiatt a parkok állapota látványosan romlott – áll az előterjesztésben.

György István a többlettámogatásból egyebek mellett a zöld területek gyakoribb gondozását, a hiányzó fák pótlását, illetve hat helyszínen komplex minőségjavítást javasol. Megjegyzi, hogy a feladatok ellátásához idényjellegű létszámbővítésre, valamint további alvállalkozók foglalkoztatására is szükség lesz.

A javaslatban szerepel, hogy a 2008-ban megváltozott szabvány szerint szigorodtak a közterületi játszóterekkel kapcsolatos előírások, ezért felújítások, kismértékű átalakítások szükségesek a fővárosban. A városvezető kifejti: többnyire alkatrészcseréről, ütéscsillapító burkolatok bővítéséről van szó.

Támogatás a gyermekkórháznak

Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes javaslatára a Heim Pál Gyermekkórház 350 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat a június és december közötti működési költségeire. Az előterjesztés szerint júniusban 120 millió, július és december között pedig 230 millió forintot folyósítanának az intézménynek, legfeljebb havi 40 millió forint ütemezéssel, a költségvetés általános tartalékából.

A dokumentum szerint a kórház működési kiadásai hónapról hónapra jelentősen meghaladják a bevételek mértékét. A havi működési hiány elérheti az 52 millió forintot. Az előterjesztő megjegyzi, hogy a kórház működése a jelenlegi struktúrában csak külső támogatással, tulajdonosi beavatkozással tartható fenn. Szentes Tamás arra is kitér, hogy az önkormányzati biztos által felügyelt kórház hosszú távú, veszteségmentes működtetéséhez újra kell gondolni az intézmény fővárosi és a regionális gyermekellátáson belüli szerepét.

A működési hiány rövid távú fedezéséhez a városvezetés elkészítette három, alacsony kihasználtságú telephelyének (XIII. kerület, Gyermek téri Anyatejgyűjtő Állomás; X., Ligeti utcai kijáró ügyelet és raktár; pilismaróti üdülő) felszabadítási ütem- és költségtervét. Ennek szükségességéről április 27-én döntött a Fővárosi Közgyűlés. A telephelyeket az év végén átveheti a Fővárosi Önkormányzat, ezek becsült értéke 857 millió forint. A többletforrást az ezekből származó későbbi bevételek terhére kapja a Heim Pál Gyermekkórház.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.