Precedens nélküli opera született a fociról

Precedens nélküli operát ír Giorgio Battistelli olasz zeneszerző, aki kedvenc labdarúgócsapatának, a Fiorentinának a történetét viszi színpadra operaként.

MNO
2011. 06. 11. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig sohasem párosított labdarúgást és operát vegyíti egymással a jó foci és a jó zene szerelmese – mutatta be tervét a Fiorentina szurkolójaként természetesen firenzei Giorgio Battistelli. „A Fiorentina dicsőséges története, a legendás gólok és a felejthetetlen vereségek, a nagy foci szépségét viszem színpadra a zene erejével!” – illusztrálta a negyvenöt fős zenekarra írt művét az Orchestra della Toscana zenekar 1996–2002 közötti és jelenlegi karmestere a Corriere della Sera napilap kulturális oldalán. Hozzátette, a darab trójai faló lesz, hogy a stadionból az operába csalogassák a szurkolókat.

Az 58 éves olasz zeneszerző, a római Santa Cecilia Zeneakadémia tagja eddig is meglepő zenei ötleteivel hívta fel magára a figyelmet. Legismertebb műve az egész világon bemutatott Experimentum Mundi. Az őszi-téli idényben mutatják be a milánói Scalában az Una scomoda verita (Egy kényelmetlen igazság) című új operáját. A Fiorentináról szóló darab címe még nem ismert, azt viszont tudni, hogy a bemutatását az olasz labdarúgó-bajnokság kezdete utánra tervezik. Október 6. és 8. között rendezik meg Firenzében – szintén Battistelli ötletéből – a Play It! elnevezésű kortárs zenei fesztivált, amelyen naponta nyolc olasz fiatal zeneszerző munkáit mutatják be. Alkalom lesz ez a mai olasz zene megismerésére – mondta Battistelli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.