Racionalizál az osztrák államvasút

A költségtakarékosság jegyében karcsúsítást tervez külföldi érdekeltségeinek körében az osztrák államvasút (ÖBB), amelyhez egyebek mellett a magyar Rail Cargo Hungaria is tartozik.

MNO
2011. 06. 16. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÖBB tavaly kinevezett új vezérigazgatója, Christian Kern a WirtschaftsBlatt csütörtöki számában elmondta: első lépésként arról döntöttek a holding felügyelőbizottságának szerdai ülésén, hogy összevonják az ÖBB két, lengyelországi leányvállalatát, az Eurocargo és az Express Polska céget. A vezérigazgató utalt arra, hogy 48 millió eurós forgalmával Lengyelország fontos piac az ÖBB számára, s a jövőben is az marad.

Ugyanakkor Kern szerint Skandináviában, Spanyolországban, vagy egyes FÁK-államokban elképzelhető az ÖBB-leányvállalatok megszüntetése. Ott inkább partneri viszonyra, együttműködések kialakítására törekszenek.

A magyar kormánnyal való együttműködés fontosságát emelte ki Kern a Rail Cargo Hungariával kapcsolatban is. A vezérigazgató május végén egy budapesti sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, az ÖBB számára fontos a magyar piac. A Rail Cargo Hungaria (RCH) révén a magyar vasúti árufuvarozási piac 80 százalékát uralja a cég, és arra törekszik, hogy ezt stabilan megőrizze, sőt növelje.

Az ÖBB célja Közép-, és Délkelet-Európa területén piacvezető pozíciót megszerezni a vasúti árufuvarozásban és 2013–2014-ben nyereségessé válni, s ehhez partnereket keres.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.