Rangos névsor az aukción

Munkácsytól Paál Lászlóig, Markó Károlytól Mednyánszky Lászlóig, Gulácsy Lajostól Vaszary Jánosig fényes a névsor a Belvedere Galéria szombati művészeti aukciójának anyagában. A 167 tételből húsz indul egymillió forint feletti kikiáltással.

MNO
2011. 06. 01. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legdrágábban, 14 millió forintért Paál László barbizoni korszakának jellegzetes darabját, a Békák mocsara 1873-as variációját kínálják. A kép főszereplője a mocsár mögött álló, széles lombkoronájú faóriás, fölötte a viharos égbolttal, gomolygó felhőkkel. A fontainebleau-i erdőnek ez a látványos színpadi kerete kedvelt motívuma volt a barbizoni festőknek. Paál László is többször megfestette a Békák mocsarát, egyik variációja a Nemzeti Galéria tulajdona.

Lombos fák népesítik be, de már derűs napsütötte égbolttal, tobzódó színekkel Aba Novák Vilmos festményét: az 1926-os Zugligeti villa kertjében sokszor kiállított, dokumentált mű, 7,5 millió forintról indul érte a licit. A 12 milliós Konyhacsendélet Vaszary János fekete alapozású korszakának egyik reprezentatív darabja. Az 1918-ban készült művön harsogó kékek, pirosak, sárgák robbannak bele a fekete alapba. Ugyanennyiről indul Nemes Lampérth József olajképe, az 1910-ből való Nagybányai boglya. A magyar avantgárd egyik legeredetibb mesterének képe jó reményekkel indul, hiszen a magyar aukciós piacon a Nemes Lampérth-művek sorra rekordot döntenek.

Gulácsy Lajos vásznának középpontjában egy mesebeli szerelmes pár áll, sejtelmes mosolyú arccal, légiesen átszellemülten. A Fiatal nő, csúnya férfi (Szerelmesek) igazi remekmű, ehhez mérték 9,5 milliós kikiáltását. Még bőven vannak a kínálatban kiemelkedő darabok Farkas Istvántól, Berény Róberttől, Kádár Bélától, Mednyánszky Lászlótól, Mattis-Teutsch Jánostól, ezek is milliókról indulnak.

Említésre érdemes Markó Károly elsőszülött fiának, ifj. Markó Károlynak egy finoman kidolgozott itáliai tájképe. Az 1869-es festményt évtizedek óta egy jelentős portugál gyűjteményben őrizték, most 3,8 millióért bocsátják aukcióra.

Nem kevésbé izgalmasak az olcsóbb képek sem. Munkácsy Mihály karakteres férfiportréja, a Siralomházhoz készült tanulmány 960 ezer forinttól licitálható. A kép egyike annak a sok arcmásnak, amelyet a fiatal művész a Siralomház többféle feldolgozásához megfestett. A realista arcképet Munkácsy saját fényképfelvétele után készítette.

A fiatal Ferenczy Béni fiúaktja, a patinázott bronz Dévi azokat a stílusjegyeket viseli magán, amelyek a későbbiekben a szobrász fő jellegzetességeivé váltak. Az 1918-as, eredeti öntésből való fiúaktért 550 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.