Református énekek hangversenye a Müpában

Június utolsó hétvégéjén, 25-én csendül fel a Művészetek Palotája (Müpa) Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében a Református énekek tizedik hangversenye, a Kárpát-medence területéről érkező 15 énekkar által alkotott, 350 fős egyesített református nagykórus előadásában, Pálúr János orgonakíséretével.

MNO
2011. 06. 12. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Igazi istendicséret egy világi helyen” – mondta a június 25-i hangversenyről az MTI-nek Böszörményi Gergely, a rendezvény szervezője. A tizenöt meghívott kórus Felvidékről, a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és a négy magyarországi egyházkerületből érkezik – tette hozzá. Az este fél nyolckor kezdődő hangversenyen zsoltárok, fohászkodások és egy kantáta csendül fel. A 350 fős Kárpát-medencei egyesített református kórust négy részben négy karnagy, Beidek Adrien, Arany János, Cseri Zsófia és Berkesi Sándor vezényli.

A zenei blokkok elején a bibliai igéket Szászfalvi László lelkipásztor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházügyi államtitkára mondja el. A nagykórust Pálúr János orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára kíséri, aki improvizációs felvezetőkkel színesíti az estét. A hangversenyen többnyire egy szólamban csendülnek fel a művek, hogy könnyebben lehessen tanulni, és egyben tanítani őket – árulta el Böszörményi Gergely.

Az első három részben a közönségnek, gyülekezetnek is lesz lehetősége együtt énekelni a kórusokkal. A közös éneklés különleges élmény, és a karnagyok ilyenkor a hallgatóság felé fordulva vezényelnek. „A hangverseny célja, hogy erősödjön hitben a közösségünk, művészi élményben legyen részünk, és nem utolsó sorban professzionális módon rögzítsük zsoltárainkat és énekeinket, hiszen eddig mind a kilenc Református énekek hangversenyből CD-felvétel is született” – hangsúlyozta a szervező.

Hozzátette: tíz évvel ezelőtti indulása óta a hangversenysorozat a Kárpát-medencei reformátusság legnagyobb zenei ünnepévé nőtte ki magát. Az idei hangversenyen fellép többek között a Debreceni Református Kollégiumi Kántus, a Sárospataki Református Kollégium Vegyeskara, a Pasaréti Palló Imre Énekkar és a Psalterium Hungaricum Kórus. A koncert végén elhangzó Himnusz után a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, Zán Fábián Sándor áldással bocsátja el a gyülekezetet.

A Református énekek idei hangversenyéről készített CD várhatóan szeptemberre készül el, és még karácsony előtt megjelenik a Református énekek 2011 DVD is, amely a zenei felvételeken kívül a koncert előmunkálatairól készített werkfilmet, a június elején megtartott Református Zenei Fesztivál fényképalbumát, és a koncerten elhangzó igéket, illetve áldást is tartalmazza. Az első és második hangversenyt megörökítő CD platina-, a harmadik, negyedik és ötödik pedig aranylemez lett, míg a hetedik lemez 2008-ban két hétig szerepelt a MAHASZ slágerlistáján – mondta büszkén Böszörményi Gergely.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.