Rejtélyes fertőzés pusztítja a tornádó túlélőit

Rejtélyes fertőzés sújtja a tornádó sebesültjeit Minden idők legtöbb halálos áldozattal járó tornádója még egy hónappal elvonulása után is újabb áldozatokat követel – írja a The New York Times. Ritka, rejtélyes gombás fertőzés veszélyezteti a joplini tornádó sebesültjeit. Különös költségvetési tanácsadót választott alaszkai kormányzósága idején Sarah Palin: a republikánus politikusasszony magától Istentől kért segítséget a pénzügyi kérdések megoldásához – tudósít a The Guardian Palin pénteken nyilvánosságra került hivatali e-mailjei alapján.

Kovács N. László
2011. 06. 11. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Minden idők legtöbb halálos áldozattal járó tornádója még egy hónappal elvonulása után is újabb halálos áldozatokat követel – írja a The New York Times. Ritka, rejtélyes gombás fertőzés veszélyezteti a joplini tornádó sebesültjeit. A „tettes” valószínűleg a mucormycosis nevű betegség, melyet a talajban és fákban található gombák okoznak.

„Ez egy igen agresszív és komoly fertőzés – magyarázza Dr. Benjamin Park, a Fertőzés-megelőző Központ gombákkal foglalkozó csoportjának vezetője. – Ráadásul rendkívül ritka”. A tornádó során megsebesült több száz ember közül eddig nyolcat vizsgálnak a fertőzés gyanújával. „Habár a természetben előforduló megbetegedésről beszélünk, ilyen nagy tömegben egyszerre megjelenni szinte sosem látjuk” – nyilatkozta Dr. Park. Az ország legtöbb kórháza általában évente maximum 2-3 esettel találkozik.

A mucormycosis szúrt seben vagy szájon át jut be a szervezetbe. Általában egy egyszerű fertőtlenítő kezelés megöli a gombákat, a tornádó utáni kavarodásban azonban valószínű, hogy több ember sebeit sietve vagy nem megfelelően kezelték le, így terjedhetett el a fertőzés.

A tornádó Joplin legnagyobb kórházában, a St. John's-ban is súlyos károkat okozott, a dolgozók így rögtönzött orvosi sátrakban látták el emberek százait – így különösen elképzelhető, hogy néhány sebet nem tisztítottak ki elég alaposan. A betegség akkor veszélyes különösen, ha az immunrendszer egyébként is legyengült – ebben az esetben 90 százalékos a halálozási arány. A fertőzés eddig három ember életét követelte, a további nyolc beteg mintáit jelenleg is vizsgálják. A hatóságok felhívják minden sebesült figyelmét, ha a tornádó során szerzett sérülések nem gyógyultak be megfelelően, azonnal forduljanak orvoshoz. Az idejében észlelt fertőzés antibiotikumokkal, vagy rosszabb esetben a gombás szövet eltávolításával megállítható.

A Missouri államban május 22-én lezajlott tornádó jelenlegi számítások szerint 151 áldozatot követelt, mely az írott történelem legsúlyosabb ilyen típusú katasztrófájává teszi az Egyesült Államokban.

The Guardian (guardian.co.uk)

Különös költségvetési tanácsadót választott alaszkai kormányzósága idején Sarah Palin: a republikánus politikusasszony magától Istentől kért segítséget a pénzügyi kérdések megoldásához – írja a The Guardian Palin pénteken nyilvánosságra került hivatali e-mailjei alapján.

A kormányzó 2008 márciusában komoly gondban volt, saját pártjának (akkor még) radikálisabb képviselői ugyanis megszorításokat követeltek, melyekkel ő nem értett egyet. „Útmutatásért és bölcsességért imádkozom – szól a kérdéses üzenet. – Isten meg fogja mutatni a helyes utat az emberek költségvetését illetően, mert én még nem tudom, mit kell tennem. De biztos vagyok benne, hogy Ő segíteni fog”.

A levél Tom Irvin, Palin egyik legközelebbi tanácsadója postaládájában landolt, aki hasonló szellemben írt vissza. „Én melletted vagyok, és Jézus nevében imádkozom bölcsességért és tisztánlátásért, és azért, hogy Isten megáldjon téged és családodat is” – szólt a válasz.

A republikánusoktól, de magától Palintól sem idegen az égi erők segítségül hívása, akkor sem, ha komoly kormányzati kérdésekről van szó. A kormányzó az Alaszkán átvezető olajvezeték létrejöttét korábban „Isten akaratának” nevezte, de George W. Bush korábbi amerikai elnök is úgy fogalmazott, az Úr akarata az Irak elleni invázió.


Palin emailjei – kinyomtatva –

Fotó: Reuters


Az alaszkai állami kormányzat pénteken 13 ezer emailt hozott nyilvánosságra az információs szabadság jegyében. Összességében mintegy 24 ezer oldalról van szó, minden egyes üzenet Palin hivatali ideje alatt keletkezett. A jobboldali véleményformálók szerint a magánélethez való jog megsértéséről van szó, a lapok azonban nekiláttak érdekességek után kutatni, melyek folyamatosan kerülnek majd fel a honlapokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.