Schengen szigorításától tartanak a lengyelek

Sok lengyel számára az európai uniós tagság nem 2004. május elsejével, az EU-csatlakozás napjával, hanem 2007. december 21-ével kapcsolódik össze, amikor Lengyelország a schengeni övezet tagjává vált – írta hét végi kommentárjában a Rzeczpospolita.

MNO
2011. 06. 26. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez jelentette ugyanis számukra azt, hogy végre akadályok – és útlevél – nélkül utazhatnak szinte egész Európában. A közismerten mobil, szívesen és sokat utazó lengyelek számára ennek óriási jelentősége van. Ezért váltott ki olyan nyugtalanságot sokukban az EU legutóbbi csúcstalálkozóján, pénteken kiadott zárónyilatkozatnak az a kitétele, hogy ki kell dolgozni egy mechanizmust, amely akkor lesz életbe léptethető, ha az egész schengeni együttműködést rendkívüli körülmények veszélyeztetik.

A kommentátor emlékeztet, hogy a Schengen körüli zavar Lampedusa olasz szigettel kezdődött, amelyen keresztül líbiai, tunéziai, egyiptomi és más afrikai országokból érkezett menekültek ezrei igyekeztek Európába eljutni. A schengeni szabályokat eddig legfeljebb 30 napig lehetett felfüggeszteni, és csak akkor, ha rendkívüli körülmények veszélyeztették a közrendet. Az intézkedés alkalmazható volt például olyan nagy sporteseményekre, mint amilyenek a labdarúgó Európa-bajnokságok. De eddig rendkívül ritkán nyúltak ehhez az eszközhöz.

A felfüggesztés kiterjesztése az illegális bevándorlókkal kapcsolatos veszélyhelyzetre azonban gyorsan a schengeni övezet tényleges felszámolásához vezethet – figyelmeztetett a lengyel lap. Igaz, hogy az EU állam- és kormányfői egyúttal megerősítették: meg kell őrizni az unión belül a határok szabad átjárhatóságát biztosító schengeni rendszer vívmányát. „Hogy ezek a szépen hangzó nyilatkozatok mit fognak jelenteni az európai gyakorlatban, már néhány hónap múlva, még a lengyel EU-elnökség alatt ki fog derülni. Akkor fogjuk meglátni, hogy még Schengen vagy már Lampedusa – a folyamatosan korlátozott utazási szabadság – övezetéhez tartozunk-e” – írta a konzervatív lengyel lap kommentátora.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.