Sírmaffia állhat a dolog hátterében

Fáradt olajjal locsolják le azokat a sírhelyeket, amelyeket védetté akarnak nyilvánítani a kolozsvári temetőben.

MNO
2011. 06. 14. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A püspök sírkövét – amely a református egyházkerület bérelte Bánffy-sírkertben található – nemrég újították fel, 15 ezer lejt fizetett az egyház a síremlék rendbetételéért. Sem a feliratos kövekről, sem a porózus anyagból készült síremlékről nem lehet eltávolítani a fáradt olajat, csak akkor, ha lecsiszolják a felületet. Ebben az esetben viszont a feliratok is eltűnnek, a tettesek ugyanis gondosan ügyeltek arra, hogy a legértékesebb részekre locsolják az anyagot, amit a porózus kő elég mélyen beivott.

A Házsongárd Alapítvány igazgatója, Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet a Kolozsvári Rádiónak adott interjújában elmondta, a sírok megrongálása jól beleillik abba a folyamatba, amely az utóbbi egy évben történik a temetőben. „Tavaly ősszel eltűnt egy értékes, 300 kilogrammos kő, amely az Örök Házsongárd album fedőlapján is szerepel. A restaurált sírok mellett égetik a szemetet, eltűnnek a gondozott részekről a virágok, kitépik a kerítéseket. Megfenyegetik, zsarolják a munkatársaimat” – mondta az alapítvány vezetője. Hozzátette: erős a gyanúja, hogy az alapítvány ellen indított hadjáratot a temető vezetősége, egyeseknek ugyanis nem tetszik, hogy régi síremlékeket védetté akarnak nyilvánítani. A feltételezések szerint valakik a műemlékvédelmi törvényre fittyet hányva így készítenek a műemlék temetőben jó előre nyughelyet valakik számára.

Egyre gyakrabban pusztítanak

Az utóbbi időben vészesen megszaporodott az erdélyi történelmi családok és személyiségek nyughelyének pusztítása is. Ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni, hogy akár a bérlő, akár a hivatalos szervek azt csináljanak a régi értékes kövekkel, amit csak akarnak, műemlékké kellene nyilváníttatni a történelmi síremlékeket. A Házsongárd Alapítvány ennek érdekében tett is lépéseket. Jelenleg mintegy kétszáz síremlék vár arra, hogy az UNESCO a világörökség részeként védetté nyilvánítsa.

Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet elmondta, pályázati pénzekből pár héten belül akár el is kezdődhet a topográfiai felmérés, amely nélkül nem készülhet el a műemléklista. Megemlítette, hogy korábban a felmérést László Attila kolozsvári alpolgármester vállalta fel, aki ez ügyben még nem tett semmit. Hozzátette, rengetegen, köztük Markó Béla volt RMDSZ-elnök, Kelemen Hunor kulturális miniszter is támogatásukról biztosították az alapítványt, ennek ellenére nem történt jelentős előrelépés a sírok védelmében.

(manna.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.