Szanyi is legalább részben „kitolta” volna az őszödi beszédet

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő nem érez belső feszültséget a pártban, de úgy véli: ha Gyurcsány Ferenc kiválik és magával viszi híveit, akkor a maradék MSZP-nek esélye nyílik egy kormányváltásra. A politikus úgy látja, hogy még nem merült föl a pártszakadás veszedelme.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789542" target="_blank">• MSZP-csörte: sz rok, barmok, léhűtők, ügynökök, horda</a></strong> <br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/789812" target="_blank">• Szanyi: Gyurcsány maga adta át a sajtónak az őszödi beszédet</a></strong>

MNO
2011. 06. 11. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizártnak tartja a pártszakadást Szanyi Tibor. A szocialista politikus annak ellenére így gondolja, hogy a héten a Lendvai Ildikó vezette MSZP-s programtanács ülésén is felmerült már az ötlet. A kiszivárgott hírek szerint a jövő szombati kongresszuson alakulhatna át az MSZP két kisebb, egy Gyurcsány Ferenc és egy Mesterházy Attila vezette párttá. Szanyi Tibor nem érez belső feszültséget a pártban, de úgy véli: ha Gyurcsány Ferenc kiválik és magával viszi híveit, akkor a maradék MSZP-nek esélye nyílik egy kormányváltásra.

Egy iszonyat nagyot néznék, ha itt bármiféle pártszakadásnak még csak a valódi veszedelme is felmerülne – mondta Szanyi.

A Gyurcsány Ferenc esetleges távozását firtató kérdésre megismételte: ahogy a korábban „nagyágyúként” kezelt Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor és Szili Katalin kiválása sem rendítette meg az MSZP-t, véleménye szerint „bármely jeles személyiség” mostani kilépésének sem lenne ilyen következménye.

Az MTI kérdésére Szanyi Tibor megerősítette azt a Facebookon a napokban ismertetett álláspontját, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc és köre adta át a sajtónak. Mint mondta, az elmúlt években annyi „torz vélemény” jelent meg ezzel kapcsolatban, hogy szükségesnek látott „iránymutatást adni” arról: a rendelkezésére álló információk alapján mi történhetett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egy zárt körben elmondott beszéd kiszivárogtatása nem bűncselekmény, hanem megszokott eszköz a kormányok kezében.

„Ha akkor abban a körben lettem volna, akik erről döntenek, nagy valószínűséggel én is megszavaztam volna, hogy jobb lenne ezt a beszédet legalább részben kitolni” – fogalmazott. Hozzátette: ebben semmi ördögit nem lát, azt viszont ördöginek tartja és kikéri magának, hogy a frakciót az elmúlt években többen árulással vádolták, miközben „ennek közelében sincs a valós helyzet”.

Szanyi lemondatná Fazekast

Az MSZP szerint a magyar uniós elnökség végén távoznia kellene posztjáról Fazekas Sándornak, mivel az ellenzéki párt úgy látja: a vidékfejlesztési miniszter nem látta el megfelelően a feladatát a németországi hasmenésjárvány miatt az európai zöldségpiacot érő kár mérséklésével összefüggésben.

(HírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.