Szarajevóba látogat Orbán Viktor

Egynapos látogatásra Szarajevóba utazik szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, ahol találkozik Nikola Spiric bosznia-hercegovinai kormányfővel, a központi kabinet vezetőjével – közölte a magyar miniszterelnök sajtóstábja kedden.

2011. 06. 14. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint a bosznia-hercegovinai fővárosban Orbán Viktor megbeszélést folytat majd Nermin Niksiccsel, a Bosnyák–Horvát Föderáció, valamint Aleksandar Dzombiccsal, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével is. Délután a magyar kormányfő a butmiri táborban találkozik az európai békefenntartó erő, az EUFOR parancsnokával, és látogatást tesz a magyar kontingensnél.

Bosznia-Hercegovina kormányzati szempontból két önálló részre oszlik, északon és keleten található a boszniai Szerb Köztársaság, középső, nyugati és déli részén a Bosznia-hercegovinai (bosnyák-horvát) Föderáció. A háromtagú közös államelnökségben és a közös kormányban mindhárom közösség képviselve van.

Nikola Spiric 2009 novemberében látogatott Magyarországra. Bajnai Gordon akkori kormányfővel az energetikai, infrastrukturális és gazdasági-kereskedelmi együttműködésről, valamint Bosznia-Hercegovina euroatlanti integrációjáról tárgyalt.

Idén áprilisban Nebojsa Radmanovic, Bosznia-Hercegovina soros elnöke tett látogatást tett Magyarországon. Schmitt Pál köztársasági elnök a megbeszéléseken kijelentette, hogy soros európai uniós elnöksége idején Magyarország szimbolikus gesztusokkal és konkrét lépésekkel is elő kívánja segíteni a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.