Szászfalvi: A szeretet kultúráját kell meghonosítani

A Közép-Európa történelmét meghatározó keresztény, zsidó és muszlim egyházak „trialógusa” erősítheti a társadalmi kohéziót, a kormány ezért új lendületet kíván adni a vallások közötti kapcsolatok fejlődésének – mondta Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára csütörtökön Gödöllőn.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788199" target="_blank"><strong>• „Az új alaptörvény a hagyományok iránti tisztelet tanúságtétele”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788150" target="_blank"><strong>• Az államnak harmonikusan kell együtt élnie az egyházzal</strong></a>

MNO
2011. 06. 02. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keresztény–zsidó–iszlám párbeszéd című konferencia szünetében az államtitkár elmondta: Európa minden olyan régiójában, ahol több felekezet tagjai élnek együtt, fontos szerepe van a vallásközi párbeszédnek. A közép-európai térségben a három meghatározó vallás – a keresztény, a zsidó és a muzulmán – „trialógusára” van szükség, nemcsak az ünnepeken, hanem a mindennapokban is.

„Egyfajta kovásza” lehet ez a társadalmi fejlődésnek. A cél nem csupán a tolerancia, vagyis egymás elfogadásának és tiszteletének az erősítése. „Ez a minimumkövetelmény, aminél sokkal több kell. A szeretet kultúráját kell meghonosítani” – mondta Szászfalvi László.

Hozzátette: ennek szellemében rendezték a kétnapos gödöllői nemzetközi konferenciát. A tanácskozás egy folyamatba illeszkedik, amely a magyar uniós elnökség révén „új dimenziókkal gazdagodik, új lendületet vesz”, és a legmagasabb szinten is folytatódik – mondta az államtitkár. A következő fontos állomás októberben lesz, Assisiben, ahol XVI. Benedek pápa találkozik a világ vallási vezetőivel – tette hozzá.

A következő, lengyel uniós elnökség is továbbviszi a vallásközi párbeszéd és a szeretet kultúrájának ügyét, amelyet a kormányzat leginkább azzal tud segíteni, hogy rendezett viszonyokat alakít ki az állam is az egyházak között – mondta a KIM államtitkára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.