Százezren a téren, társaik holttestét mutogatják + Képek

Közel százezren követelték pénteken a jemeni fővárosban a megsebesült elnök végleges távozását a hatalomból és egy ideiglenes kormány megalakítását.

MNO
2011. 06. 10. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez volt a legnagyobb tömegmegmozdulás azóta, hogy Ali Abdalláh Száleh egy hete súlyos sérülést szenvedett, és Szaúd-Arábiába vitték gyógykezelésre. A hívei azt híresztelik, hogy az elnök napokon belül visszatér, ami a harcok újbóli kirobbanásához vezethet. Szanaában jelenleg törékeny tűzszünet van érvényben.


Tüntetések voltak más jemeni városokban is az elnök ellen. A tömeg azt követeli az ügyvezető államfőtől, hogy bízzon meg egy technokratákból álló ideiglenes kormányt, ahelyett hogy úgynevezett nemzeti egységkormány állna össze a hatalom és az ellenzék képviselőiből. Ezt a megoldást azért utasítják el, mert lehetővé tenné a jelenlegi rendszer híveinek a hatalom átmentését.


A téren ellenzéki törzsi harcosok közszemlére tették 41 társuk holttestét. Ők akkor estek el, amikor egy hete a hadsereg tüzérségi támadást intézett a vezetőjük, Szádek al-Ahmar sejk fővárosi rezidenciája ellen. A térről tízezren kísérték el a temetőbe a halottas menetet, amelyet a sejk vezetett.


Szanaa egy másik pontján Száleh elnök mellett tüntetett több ezer híve. Rendbontás nem történt.


Fotók: Reuters


Péntek reggel harci repülőgépek bombázták Dzsaar várost, ahová befészkelték magukat az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnyának emberei. Hat harcos meghalt – mondták kórházi források. Előző nap az Egyesült Államok légiereje mért csapásokat az al-Kaida ottani fegyvereseire. Washington attól tart, hogy a hatalmi vákuumban a szervezet még nagyobb erőre kap, noha már most is a legaktívabb szárnynak tartják a jemenit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.