Százhetvenezer ragadozó került a vasi vizekbe

A Vas megyei Horgász Szövetség tagegyesületei által elfogadott új halgazdálkodási terv értelmében az idei évtől a következő öt esztendőben a fogható méretű nemes halak mellett évente csaknem hatszázezer előnevelt hal kerül a vasi vizekbe – tájékoztatta az MTI-t pénteken Puskás Norbert, a szövetség információs felelőse.

MNO
2011. 06. 10. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszámú előnevelt haltelepítéssel szeretné a szervezet biztosítani hosszú távon a horgászvizek bőséges halállományát. Az 5-8 centiméteres halak a remények szerint 3-5 év múlva bőséges fogást eredményeznek a vasi pecásoknak. A szövetség már az előző években is kisebb mennyiségben telepített előnevelt halakat, ennek eredményei már tapasztalhatók – áll közleményében. Ilyen pozitív eredménynek számítanak például a három éve kihelyezett balinok, amelyek napjainkra nagy számban már 30-35 centiméter nagyságban vannak jelen a szombathelyi csónakázótóban – fűzte hozzá Puskás Norbert.

Az új halgazdálkodási tervnek megfelelően előnevelt csukából 20 ezer, előnevelt sügérből 100 ezer került ki április hónapban a tavakba, folyókba. Május végén a horgászegyesület-vezetőkkel közösen 50 ezer süllőt telepítettek a Rába folyóba és több vasi horgásztóba. A Rába folyóba betelepített 16 ezer süllőből a vasi szövetség 5000 darabot ajándékba kapott a Tógazda Halászati Zrt.-től, ezzel biztosítva a jövőbeni jobb fogási lehetőségeket. Június közepén az előnevelt halak telepítése 5000 harcsával, 10 ezer balinnal és 200 ezer jászkeszeggel, valamint 200 ezer nyurgaponttyal folytatódik a szövetségi vizeken – sorolta a szövetség információs felelőse.

Minden horgászt arra kérnek a szövetség vezetői, hogy ha horogra akad ezekből az apróságokból a következő egy-két évben, akkor kíméletes bánásmódban részesítve, engedjék azokat vissza, hogy esélyt adjanak számukra a növekedésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.