Szerdára el kell készíteni a devizahiteleseket segítő előterjesztéseket

Szerdára kell elkészíteniük az illetékes tárcáknak több, a devizahitelesek megsegítéséhez szükséges előterjesztést, közöttük a Nemzeti Eszközkezelő felállításáról vagy a helyi önkormányzatok otthonvédelmi akciótervbe való bevonásáról szólót – derül ki a kormány kedden, a Magyar Közlönyben megjelent határozatából.<br /><br /><a href="790691" target="_blank"><strong>• Támogatta a bizottság a devizahiteleseket mentő csomagot</strong></a>

MNO
2011. 06. 14. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik előterjesztés a Nemzeti Eszközkezelő felállítását célozza annak érdekében, hogy az megvásárolja a hitelezőktől azon személyek lakóingatlanát, akiknek az devizalapú, illetve forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt árverezésre kerülne. Egy másik előterjesztés az eszközkezelő által indítandó szociális családiház-építési programról szól majd. Ennek célja az, hogy az állam elhelyezést biztosíthasson azoknak, akik devizaalapú vagy forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt elveszítették a lakóingatlanukat. Egy további pedig azt célozza, hogy a helyi önkormányzatok elhelyezést biztosítsanak azoknak, akik deviza-, illetve forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt elveszítették lakóingatlanukat.

Orbán Viktor miniszterelnök május 30-án Patai Mihállyal, a Magyar Bankszövetség elnökével közös tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a bankszövetséggel a lakáshitelesek megsegítésére: árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium, létrejön a Nemzeti Eszközkezelő, visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást.

A parlamentnek június 10-én beterjesztett törvényjavaslat már rendelkezik a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről, valamint hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely kizárja a jelzálogalapú devizahitelezést.

A svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton kell meghatározni

A kormány mostani határozata ezekkel kapcsolatban is megfogalmaz feladatokat a tárcáknak. A svájcifrank-, euró- és japánjenalapú jelzálogfedezetű hitelt felvett természetes személyek törlesztési árfolyam korlátozása érdekében – azonnali határidővel – elő kell készíteni a szükséges jogszabály-módosításokat és a kormány elé terjeszteni. Ezekben a 2014. december 31-ig alkalmazandó törlesztési árfolyamszinteket a svájci franknál 180 forinton, az eurónál 250 forinton a japán jennél 2 forinton kell meghatározni.

A kamattámogatási rendszerrel kapcsolatban szükséges jogszabály-módosításokat szintén azonnali határidővel a kormány elé kell terjeszteni azzal, hogy: azon adósok vehetnek igénybe állami kamattámogatást, akik jelzáloghitelük fizetésében 90 napon túli késedelemben állnak, lakóingatlanukat eladják, és kisebb értékűt vásárolnak. A kamattámogatás legfeljebb öt évre adható, mértéke legfeljebb évi 3,5 százalék; az intézkedés éves költségvetési kihatása nem haladhatja meg az 1,5 milliárd forintot.

Azonnali határidővel kell elkészíteni a 2011. július 1-jéig fennálló lakóingatlan-értékesítési és kilakoltatási tilalom fokozatos feloldásának jogszabályi hátterét is, amelynél a következő szempontokat kell figyelembe venni: 2011. július 1. és szeptember 30. között kizárólag a hitelfolyósításkor 30 millió forint forgalmi értéket meghaladó értékű és 20 millió forint hitelösszeget meghaladó hitelszerződés mögött fedezetként álló lakóingatlanok árverési értékesítésére és birtokba vételére lesz lehetőség.

2011. október 1-jétől a kilakoltatás és árverezés lehetősége kiterjed a 30 millió forintnál kisebb értékű, illetve 20 millió forintnál alacsonyabb hitelösszegű ingatlanokra is, és ezzel egyidejűleg kvótarendszer bevezetésére kerül sor oly módon, hogy a 90 napot meghaladó fizetési késedelemmel rendelkező lakossági jelzáloghitel-szerződések darabszámához viszonyítva 2011 negyedik negyedévében azok 2 százalékának, 2012-ben negyedévente 3 százalékának, 2013-ban negyedévente 4 százalékának, 2014-ben negyedévente 5 százalékának esetében kezdeményezhető árverés. 2015. január 1-jétől minden érintett ingatlan szabadon értékesíthető és birtokba vehető; a kvótákat megyénként, valamint Budapesten külön-külön kell alkalmazni.

A kormányhatározat szerint június 15-ig el kell készíteni a külföldi devizában történő jelzáloghitelezés újraindításáról szóló előterjesztést is azzal, hogy a devizaalapú jelzáloghitel felvételére akkor nyíljon mód, ha a hitelfelvevő természetes személy havi bruttó jövedelme meghaladja a mindenkori havi minimálbér tizenötszörösét, és e jövedelem abban a devizában keletkezik, amelyben a hitelt fel kívánja venni. A devizahitelesek helyzetének megerősítésére vonatkozó intézkedéscsomagot június 30-ig kell bejelenteni az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságának a határozat szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.