Szlovénia nem állítja le atomerőművét

Szlovénia a fukusimai katasztrófa ellenére még legalább húsz évig termel elektromos energiát atomerőművében – közölte Darja Radic, Szlovénia gazdasági minisztere pénteken, az ország új energiaprogramjának bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Úgy fogalmazott: Szlovénia nem adja fel atomenergetikai terveit a baleset miatt.

MNO
2011. 06. 10. 23:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radic tájékoztatása szerint a kormány öt különböző energiaellátási forgatókönyvet készített a 2030-ig terjedő időszakra, és valamennyiben szerepel az atomipar. Az öt javaslat társadalmi vitáját követően a kormány a legjobbat küldi a parlament elé, amely az év végéig dönthet a kérdésben – tette hozzá. Az 1984-ben épült krskói atomerőműben jelenleg egy reaktor üzemel, az erőmű a horvát, illetve a szlovén állam közös tulajdonában áll.

A krskói reaktor a szlovén áramszükségletek mintegy 40 százalékát fedezi. Korábban a szlovén kormány az atomerőmű további egy reaktorral való bővítését jelentette be, bár a kérdésben végleges döntés még nem született. A minisztérium energiaügyi főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a felvázolt öt forgatókönyv közül kettőben szerepel a krskói erőmű bővítése.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.