Támogatta a bizottság a devizahiteleseket mentő csomagot

Az előző kormány által teremtett helyzetet oldja meg a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítése és a kényszerértékesítés szabályozása – mondta Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, mielőtt a bizottság a kormánypárti képviselők javaslatára általános vitára alkalmasnak minősítette a törvényjavaslatot kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/790633" target="_blank"><strong>• Évi ötezer lakástulajdonost mentenének meg</strong></a>

MNO
2011. 06. 14. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal a legfőbb bajnak azt nevezte, hogy az előző kormány megszüntette a támogatott forinthiteleket, és az embereket devizahitelbe kergette. Józsa István alelnök (MSZP) erre úgy reagált, hogy a devizahitelezés felfutása Járai Zsigmond MNB-elnöksége alatt történt, és megjegyezte, hogy a támogatott forinthitel évi 200 milliárd forintjába került az államnak, és ma is terheli a költségvetést.

További két törvényjavaslatot is általános vitára alkalmasnak tartott a bizottság. Ezek: a gazdasági jellegű törvényeket módosító csomag, illetve az új érdekegyeztetési törvényjavaslat. Az előbbi – egyebek mellett – módosítja a jövedéki törvényt is, így a cigaretta adóját három lépcsőben, egyaránt 2,4 százalékkal emeli, míg a cigaretta- és pipadohány adója 6-9-11 százalékkal emelkedik. A kormány képviselője a különbséget azzal magyarázta, hogy a vágott dohány felé tolódott el a kereslet. Józsa István viszont úgy vélte, hogy a szegények által fogyasztott termék adója lesz magasabb.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetésével a kormány csak meghívottként lesz jelen az érdekegyeztetésen, a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell egyezségre jutniuk – mondta Rogán Antal. Józsa István ezt a „vadkapitalizmus visszatértének” minősítette.

A bizottság általános vitára alkalmasnak minősítette a MÁV 2002 és 2010 közti tevékenységét vizsgáló bizottság jelentését. Szarvas Ferenc elnök-vezérigazgató meghívottként reagált a bizottság megállapításaira, így az új szervezeti struktúra késedelmes elkészítésére is. Az igazgatóság június végéig jóváhagyja a szervezeti változtatásokat – mondta az elnök-vezérigazgató. Beszélt arról is, hogy a szakszervezeti vezetők munkaidő- kedvezményét napi 3,8 óráról 3 órára csökkentették, és kisebb lett a díjazásuk is.

A vizsgálóbizottság azt szorgalmazta, hogy a MÁV ne erőltesse a nagy sebességű vonalakat, helyette inkább állítsa helyre azokon az építéskori maximális sebességet. Szarvas Ferenc ezt a 85 százalékos uniós támogatással megújuló fővonalakon nem tartotta lehetségesnek, mivel az ilyen támogatás feltétele a 160 kilométeres óránkénti sebesség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.