Tartósan magas élelmiszerárakkal számolnak

Tartósan magas élelmiszerárakra számít a nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

MNO
2011. 06. 17. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken megjelent közös elemzésükben a szervezetek arra is figyelmeztetnek, hogy az árak heves ingadozása is jellemző lehet a 2020-ig tartó időszakban. Az árszínvonal azért marad tartósan magas, mert egyre nagyobb a kereslet az élelmiszer és a bioüzemanyag iránt, és emelkednek a termelési költségek, ugyanakkor a mezőgazdaság kibocsátása és a gazdaság egésze is lassabban növekedik, mint az utóbbi évtizedben.

Mindennek hatására a gabonák átlagosan húsz, a hús pedig harminc százalékkal drágább lehet, mint a 2001 és 2010 közti időszakban – áll az OECD és a FAO Mezőgazdasági kitekintés 2011–2020 című tanulmányában.

A mezőgazdaság kibocsátása 2020-ig évente átlagosan 1,7 százalékkal nőhet, ami jelentős lendületvesztés az előző évtized 2,6 százalékos növekedési átlagához képest. Ugyancsak 2020-ig viszont minden korábbinál nagyobb mértékben nőhet a hús-, tejtermék, cukor- és növényi olaj fogyasztás. Az egy főre jutó élelmiszerfogyasztás mindenekelőtt Kelet-Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában növekszik majd az előrejelzés szerint.

Az élelmiszerek ára idén februárban világszerte csúcsra emelkedett. Az árak a véres lázongásokat kiváltó 2007/2008-as élelmiszerválság idején regisztrált szintet is meghaladták. Márciusban aztán – nyolc hónapig tartó folyamatos emelkedés után – csökkenés indult, és az OECD-FAO tanulmány szerint a trend a következő hónapokban sem változik.

Az idei betakarítási szezon jónak ígérkezik, az árak így rövid távon mérséklődnek, a szélsőségesen magas szintet azonban nem hagyják el. Ez jó hír a termelőknek, de nagy csapás a fejlődő országokban élő szegényeknek, akik jövedelmük túlnyomó részét már most is élelmiszerre fordítják – áll az OECD honlapján megjelent tanulmányban.

Az elemzés szerint a magas és hevesen ingadozó élelmiszerárak problémáját a mezőgazdasági beruházások és a vidékfejlesztés ösztönzésével lehet kezelni a fejlődő országokban, amelyekben a szegénységi küszöb alatt tengődők 98 százaléka él, és amelyek lakossága várhatóan 47 százalékkal növekszik a következő évtizedben.

Az OECD rendszeresen készít elemzést a FAO-val együttműködésben. A mostani az első, amely külön vizsgálja a halgazdálkodásban várható folyamatokat. Az előrejelzés szerint a szektor együtt mozog a mezőgazdasági ágazat egészével, vagyis növekedési üteme lassul, a tengeri halászat pedig egyre inkább visszaszorul, így aztán az évtized közepén már a tenyésztett hal lesz a meghatározó, 2020-ban pedig az ipari felhasználásra szánt hallal együtt a fogyasztás több mint 50 százaléka halgazdaságokból származik majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.