Teljes titokban hantoltatták ki a volt elnök holttestét

A kijevi főügyészség szigorú titoktartás mellett a héten kihantoltatta az autóbalesetben 1999-ben elhunyt Vjacselav Csornovil, az Ukrán Népi Mozgalom (RUH) elnökének holttestét – írta pénteken a Kommerszant című napilap ukrajnai kiadásának internetes változata.

MNO
2011. 06. 03. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csornovil Közép-Ukrajnából tért vissza Kijevbe 1999 márciusában – fél évvel a elnökválasztások előtt –, amikor az őt szállító gépkocsi a főútvonalon összeütközött egy teherautóval. Szövetségesei szerint a politikus, aki az egyik potenciális elnökjelölt lehetett volna a választásokat végül másodszor is megnyerő Leonyid Kucsma akkori államfővel szemben, bérgyilkosság áldozata lett.

A kihantolást csütörtökre virradó éjjel hajtották végre. A főügyészség nem közölte, hol fogják elvégezni az esetleges gyilkosságra utaló nyomokkal kapcsolatos szakértői vizsgálatot. Csornovil családja szerint a hatóságok „cinikusan” jártak el. Az exhumálásról a néhai politikus nővére, Valentina számolt be. Elmondta, hogy amikor csütörtök délelőtt virágot vitt a bátyja sírjához, látta, hogy a sírhoz vezető aszfaltozott út fel volt törve, nyilván azért, hogy a koporsót kihúzhassák a sírból. A temető igazgatóságához fordult magyarázatért, ahol „nyugtatgatni kezdték, és közölték, vannak dolgok, amelyekről senkinek sem szabad tudnia”.

Az 1999. március 25-én történt balesetben a politikuson kívül a gépkocsivezetője is életét vesztette. A halál okának megállapítására több vizsgálat is indult. Legutóbb Viktor Juscsenko előző elnök pártjának (Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem) két képviselője, Jaroszlav Kendzor és Ivan Bojko hangoztatta, hogy bizonyítékaik vannak a gyilkosságra. Szerintük a politikus és sofőrje nem a baleset következtében hunyt el, hanem agyonverték őket. Kendzor szerint a törvényszéki orvos szakértők a két férfi koponyáján négy vonalszerű ütésnyomot találtak, amelyek egy részét külső behatás, például bokszer okozhatta. Dmitrij Ponamarcsuk, Csornovil egykori szóvivője, aki túlélte a balesetet, egyetértett azzal, hogy az eszméletlen politikust és sofőrjét bántalmazhatták.

Viktor Psonka ukrán főügyész a múlt héten már jelezte, hogy küszöbön áll az exhumálás, de a főügyészség csak csütörtök este ismerte be, hogy az már megtörtént.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.