Teljesen betiltanák az abortuszt

Életvédők törvényjavaslatot kezdeményeztek a terhességmegszakítás teljes tilalmára Lengyelországban.

MNO
2011. 06. 26. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állampolgári törvényjavaslat, mely a fogantatástól kezdve védelmezné az emberi életet, a jövő héten kerül a szejm asztalára – jelentette a Rzeczpospolita című lap hét végi számában. A kezdeményezés Mariusz Dzierzawski, a Fundacja Pro – Prawo do Zycia (Jog az Élethez Alapítvány) vezetőjének nevéhez fűződik, és 450 ezer lengyel állampolgár támogatta aláírásával. Dzierzawski abortuszellenes kiállításaival vált ismertté Lengyelországban. A jelenlegi lengyel abortusztörvény csak azokban az esetekben engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az a nő egészségét vagy életét veszélyezteti, nemi erőszak következménye, vagy ha a vizsgálatok azt jelzik, hogy a magzat súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodással jönne világra.

Az állampolgári törvénytervezet azonban ezeket a kivételeket is megszüntetné. Abban az esetben, ha az anya élete van veszélyben, bíróság döntene az abortusz engedélyezéséről. Az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) már közölte, hogy ellenzi a tervezetet. A párt szerint a kezdeményezők a katolikus világnézetet szeretnék rákényszeríteni az összes állampolgárra, ami ellentétes az alkotmánnyal, ezért az SLD már az első olvasásban javasolni fogja a tervezet elutasítását. Kedden, a szejm ülésének kezdetén a parlament épülete előtt baloldali szervezetek kiállítást is rendeznek az illegális abortuszokról „A nők pokla” címmel. Az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság viszont támogatja a kezdeményezést, és arra fog szavazni, hogy azt küldjék tovább a megfelelő parlamenti bizottságokhoz.

A kezdeményezők élvezik a katolikus egyház támogatását. Stanislaw Gadecki poznani érsek, a lengyel püspöki konferencia alelnöke csütörtöki úrnapi szentbeszédében azt mondta, hogy a meg nem született gyermekek életének kioltását lehetővé tevő jogi kiskapuk ellentétesek az erkölcsi alapelvekkel és az alkotmánnyal. Az éppen a napokban ülésező püspöki konferencia várhatólag állást foglal az abortusz teljes tilalmát szorgalmazó, illetve az élettársi kapcsolatokat lehetővé tevő másik törvénytervezettel kapcsolatban.

A kezdeményezés sorsát a kormányzó Polgári Platform álláspontja fogja eldönteni. A párt frakciója még nem vitatta meg a kérdést, de Andrzej Halicki képviselő, a szejm külügyi bizottságának elnöke azt mondta a Rzeczpospolitának, hogy személy szerint a törvényjavaslat elutasítása mellett van már első olvasásban, mert a jelenlegi szabályozást jó kompromisszumnak tekinti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.