Titokban folytak az előkészületek

Hatvan kortárs művészt kért fel a Vatikán arra, hogy vegyen részt a XVI. Benedek pappá szentelésének hatvanadik évfordulójára rendezett kiállításon.

MNO
2011. 06. 12. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz újságok szerint a Vatikán ezzel a kiállítással a 2013-as Velencei Biennálén való részvételre készül, amikor először állítanak vatikáni pavilont is. Titokban folytak az előkészületek. Az olasz sajtó is csak most tudta meg, hogy Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke még februárban levelet írt a világ legismertebb művészeinek. Arra kérte őket, tetszés szerint egy vagy több alkotással vegyenek részt XVI. Benedek pappá szentelése évfordulójának ünneplésén, amelyen kiállítással akarják meglepni a műkedvelő pápát.

A megnyitó július negyedikén lesz a VI. Pálról elnevezett vatikáni audienciaterem előcsarnokában, XVI. Benedek jelenlétében. A meghívott művészek névsorát nem közölték, de a sajtóértesülések szerint a kortárs művészet legnagyobbjai szerepelnek rajta. Az olaszok között van Mimmo Jodice, Mimmo Paladino, Arnaldo Pomodoro, a külföldiek között Anish Kapoor, Bill Viola és az építész Santiago Calatrava, David Chipperfield és Zaha Hadid is.

A Corriere della Sera napilap úgy véli, az ünnepi kiállítás újabb vatikáni nyitást képvisel a kortárs művészet iránt. Elsőként az 1960-as években VI. Pál adott termet a Vatikáni Múzeumban a modern és kortárs alkotásoknak. 1999-ben II. János Pál a művészvilághoz írt levelében sürgetett szövetséget az evangélium és a kortárs művészet között. XVI. Benedek 2009-ben találkozott kétszázötven mai művésszel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.