Tízezer emberre számítanak a szervezők

Mintegy tízezer emberre számítanak a rendezők a Balatonlellén csütörtökön kezdődő I. Magyar Világtalálkozón, amelynek fő célja, hogy határokon átívelve teremtsen lehetőséget a magyar származású emberek kapcsolatteremtésére és a magyar értékek bemutatására.

MNO
2011. 06. 29. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapig tartó rendezvénynek köszönhetően a település vonzáskörzetében többnyire telt házasak már a szálláshelyek – közölte Joó Géza, a rendezvény szóvivője szerdán az MTI-vel. A négynapos rendezvény Balatonlelle 12 helyszínén – a helyi művelődési háztól kezdve a Balatonon ringó rendezvényhajóig – közel száz kulturális, szórakoztató és tudományos programmal várja majd a résztvevőket.

A nyitónapon megemlékeznek arról, hogy Magyarország átadja az európai uniós elnökséget Lengyelországnak. A magyar–lengyel barátság napjának is nevezett eseményen beszédet mond Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, s hivatalos a lengyel nagykövet, Roman Kowalski is.

A fesztivált konferenciák is színesítik. A Szent Miklós sétahajón Magyarsághíd címmel tartanak összejövetelt a magyarság sorskérdéseit megvitatva. A Hotel Lellében műszaki és természettudományi konferenciát, a Hotel Lidóban egészségkonferenciát rendeznek, a Rádpusztai Szabadidős Centrumban pedig a hungarikumokról tartanak majd beszélgetést.

A fesztivál részeként megrendezett koncerteken a fellépők között lesz egyebek közt Pataky Attila, Kefír, Király Viktor, Szikora Róbert, Keresztes Ildikó és Demjén Ferenc is. A szabadtéri színházban a Csárdáskirálynő kerül színre, és a programkínálatot gasztronómiai bemutatók, bor- és pálinkakóstolók is tarkítják.

– Arról egyelőre nincs adat, hogy hányan érkeznek külföldről, de számos országból érdeklődtek a rendezvény iránt – mondta Joó Géza. Több országban megtartották például a magyar származású lányok között a magyarok világszépe verseny elődöntőit, amelynek döntőjét a világtalálkozón rendezik meg szombaton. A szépségek magyaros jellegű alkalmi ruhában vagy világtalálkozós emblémával ellátott ajándék fürdőruhában, majd estélyiben állnak a zsűri elé – tette hozzá.

Vasárnap, a rendezvény utolsó napján tartják Balatonlelle-Rádpusztán az első Nemzeti lovagtorna bajnokság döntőjét, amely a 2012-es világbajnokság előválogatója is egyben.

A fesztiválon leleplezik Jakab György erdélyi származású szobrászművész Megmaradásunkért című, három méter magas szobrát Balatonlelle főterén. A tölgyfából készült, tojás formájú installáció talapzata alá helyezhetik el a világtalálkozó résztvevői egy-egy mondatos üzenetüket az utókornak, amelyeket a tervek szerint ötven év múlva vehetnek elő és olvashatnak el az utódok.

A rendezvény szervezését többtucatnyi külföldön működő magyar és hazai civil szervezet – köztük több hagyományápoló –, továbbá magánszemélyek végezték és végzik társadalmi munkában – közölte a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.