Több a külföldi, mint a magyar

Tovább élénkül a hazai turizmus: belföldi és külföldi vendég is több érkezik, s hosszabb időt töltenek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

MNO
2011. 06. 14. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első négy hónapban – a tavaly január–áprilisi időszakhoz viszonyítva – egyaránt 8 százalékkal emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken. Mindez azt eredményezte, hogy a szállásadók árbevétele 9 százalékkal növekedett az elmúlt évhez képest. Április végéig 847 ezer külföldi vendég 2 millió 232 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; mindkét adat 11 százalékos javulás tavalyhoz képest.

Kevesebb az olasz turista, míg Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, továbbá Oroszországból, Romániából, Franciaországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból érkezők egyre többen vannak. A külföldi vendégek általában a magasabb kategóriájú szálláshelyeket választják, ezt tükrözi a négycsillagos szállodák mutatójának intenzív javulása, de kedveltek még körükben az öt-, illetve a kétcsillagos szolgáltatók is.

Érdekes, hogy a Balaton környékére kevesebb külföldi jött (a régiók közül ezzel nincs egyedül, hiszen az általuk nem igazán preferált Dél-Dunántúlra is kevesebben látogattak), kiugró javulást tapasztaltak ellenben Kelet-Magyarországon. A belföldi forgalom növekedésének üteme (5 százalék) elmaradt a külföldiekétől, ami pedig a legfeltűnőbb, hogy a vendégéjszakák száma is alatta maradt a más országokból érkezőkének. Igaz, ebben szerepet játszhat az is, hogy az uniós elnökség miatt Budapesten több nemzetközi konferenciát rendeztek. Az időszak folyamán tehát a kereskedelmi szálláshelyeken 959 ezer belföldi vendég 2 millió 144 ezer vendégéjszakát töltött el, zömét szállodában, panzióban viszont egyre kevesebbet.

Az Észak-Magyarország régió kereskedelmi szálláshelyein a hazai turisták 296 ezer, a külföldiek 41 ezer éjszakát töltöttek el, ez 36, illetve 17 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest, a javulás összességében pedig 19 százalékos. A Tisza-tónál a 26 ezer belföldi, illetve 8 ezer külföldi vendégéjszaka négyszázalékos romlást, illetve 31 százalékos növekedést mutat, amely összességében 2,2 százalékos gyarapodást ad ki.

(heol.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.