Több év börtön vár a három testvérre

Jogerősen kilenc-kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a két mezőberényi testvért, aki 2010-ben kirabolt és súlyosan bántalmazott egy idős helybélit; a bűncselekményben részt vevő fiatalkorú öccsük három év három hónap börtönt kapott.

MNO
2011. 06. 02. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három testvér, a legidősebb – korábban már tizenegyszer büntetett – báty, az elsőrendű vádlott Suki Ernő ötlete alapján 2010. április 25-én este az egyedül élő 76 éves sértett házához ment. Pénzt akartak szerezni, ezért a középső fiú, a másodrendű vádlott Suki Tibor beugrott az udvarra és megpróbálta a ház bejárati ajtaját kinyitni, a kilincset rángatta. A zajra felébredő házigazda kilépett a házból, mire a vádlottak elszaladtak, majd az udvaron száradó ruhákat kötötték arcuk elé, hogy a sértett ne ismerje fel őket.

A házhoz visszatérő fivérek benyomták a külső ajtót, a belsőnek pedig betörték az ablakát és a résen benyúlva nyitották ki a zárat. Az üvegcsörömpölésre fölriadó és kisiető áldozatot Suki Ernő lerántotta a földre, középső öccse pedig egy pokróccal letakarta a férfi arcát, majd lefogta a sértettet, úgy, hogy a hátára térdelt. Az első és a harmadrendű vádlott eközben átkutatta a házat. Az ágyneműtartóban megtalálták a sértett pénzét, 2,3 millió forintot, majd a konyhaszekrény fiókjában újabb 130 ezer forintra bukkantak. Ezután a harmadrendű vádlott két üveg pezsgőt szétlocsolt a házban, azért, hogy ne hagyjanak szagnyomot, majd a fivérek elhagyták a tetthelyet.

A bántalmazás következtében az idős áldozat több bordája eltört, a sérülések következtében légmell és közvetlen életveszélyes állapot alakult ki nála, élete megmentéséhez azonnali életmentő orvosi beavatkozásra volt szükség.

Az okozott kárból végül 2,22 millió forint megtérült, mert azt a rendőrség a rejtekhelyeken megtalálta. Az idős férfi a történteket követően félt a tanyájára visszatérni, ezért azt eladta, és egy idősek otthonába költözött.

A táblabíróság a két idősebb fivért jelentős értékre, csoportosan, társtettesként elkövetett rablás, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, és egyaránt kilenc év fegyházbüntetéssel sújtotta. Az elsőrendű vádlottal szemben a bíróság elrendelte öt – összesen négy év négy hónap időtartalmú –, felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is, amelyet a vádlottal szemben 2009-ben szabott ki a Gyulai és a Békési Városi Bíróság. A legfiatalabb testvér három év három hónap, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést kapott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.