Több tízezren a Duna Partyn

Táncosok, színi előadások, kajakos felvonulás, kiállítások, számtalan különleges és érdekes program hömpölygött a Dunán és annak mindkét partján az Európai Unió magyar soros elnökségét lezáró rendezvénysorozaton Budapesten, a vasárnap végződő Duna Party elnevezésű háromnapos kulturális fesztiválon.

MNO
2011. 06. 26. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A programsorozat pénteken a Múzeumok Éjszakájával vette kezdetét. Ekkor került sor a Tűztánc című koncert és táncshow premierjére is a budapesti Clark Ádám téren. Szombaton számos helyszínen rendeztek programokat. A Clark Ádám téren felállított színpadon a Duna menti magyar városok és falvak táncegyüttesei léptek fel és szórakoztatták az egybegyűlteket. A műsorban szerepelt többek között a Presidance táncegyüttes műsora is. Ezt annak az aszfaltfestő versenynek az eredményhirdetése követte, amelynek keretében a gyerekek a Dunát és az országot ábrázoló krétarajzokkal borították be a Bem rakpart kövezetét.

A Bem rakparton az Európai Unió országainak kulturális intézetei mutatkoztak be kirakodóvásárral, valamint az „ízek utcájával” és a helyi kézművesek munkáit felvonultató standokkal együtt. Sárkányhajóverseny is zajlott a Dunán a Magyar Kajak-kenu Szövetség közreműködésével: a résztvevők a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon mérték össze evezős tudásukat. Később több mint kétszáz különböző méretű és típusú hajó úszott át a folyón, a fedélzetükön számos olimpikonnal. A közönség a folyó mindkét partjáról gyönyörködött a sok színes vízi jármű felvonulásában. A hajók egymáshoz erősített lengyel és magyar tutajt fogtak közre, szimbolizálva a két nép régi barátságát és a soros uniós elnökség átadását Lengyelországnak.

A Március 15-e teret a közmédiumok töltötték meg, bepillantást engedve a kulisszák mögé. A televíziók és rádiók sátrai mellett olvasóligetben pihenhettek meg a látogatók. A Vigadó téren dzsessz-, szalon- és cigányzene, valamint régi idők mesterségeinek bemutatója várta az érkezőket, a Művészetek Palotájánál pedig a legkülönbözőbb zenei műfajok neves képviselői váltották egymást a színpadon. A Nemzeti Színház előtti téren tizenegy színdarabot mutattak be nyolc színtársulat tolmácsolásában. A Lágymányosi-öböl a családoknak nyújtott különleges kikapcsolódást: a legkisebbeket interaktív játszóház, a nagyobbakat és a szülőket kiállítások és koncertek fogadták hat tematikus helyszínen.

Sikeresnek értékelte a rendezvényt Balatoni Mónika, a Hungarofest Kft. kreatív igazgatója az MTI-nek adott interjújában. Már a szombat délutáni órákban az összes tájékoztató anyag elfogyott – mondta –, így becslések alapján közel 60-70 ezer ember vett részt a városszerte tartott programokon. A szervező arról is beszámolt, hogy a szombati Templomok Éjszakája után vasárnap ismét egész napos programokkal készültek a családok számára. Mint jelezte: vasárnap este fél tízkor kezdődik a Paint up! épületfestő verseny döntője, és az éjfélig tartó rendezvénnyel fejeződik be hivatalosan is az Európai Unió magyar elnöksége.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.