Többet költenek nyaralásra, mint oktatásra

Jóval többet költenek évente nyaralásra az osztrákok, mint oktatás-nevelésre: nyaralásra tavaly közel 4 milliárd euró ment el, ez háztartásonként mintegy 1100 eurót jelent.

MNO
2011. 06. 29. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrákok alkoholra és cigarettára szánt kiadásai megközelítik a nyaralási pénzeket, oktatásra viszont ennél 40 százalékkal kevesebb jut. Bár az utazási kiadások tavaly ismét nőttek a 2009-es válságévhez képest, a válságot megelőző szintjüket még nem érték el.

Az idei évre igen derűlátóak a várakozások: az idén az osztrákok mintegy hatvan százaléka legalább négyéjszakás szabadságot tervez, a hetvenes években ez az arány csak 27,5 százalék volt. A nyaralások jellege is sokat változik: a vízpartokon töltött szabadságok jelentősége fokozatosan csökken, míg az aktív szabadságok, a városlátogatások, tanulmányutak egyre gyakoribbak.

Ugyanakkor a fő nyaralási célok ma is ugyanazok: az osztrákok számára az első számú úti cél továbbra is Olaszország – ezt a válaszadók 19 százaléka választja az idén. A második helyen Horvátország (12,3 százalék), a harmadikon Németország (8,3 százalék), a negyediken Spanyolország (8,2 százalék) áll.

A 2009-es visszaesés után tavaly már 3,3 százalékkal nőtt az Ausztriába látogató turisták száma is: 33,4 millióan érkeztek, és naponta átlag 180 eurót hagytak Ausztriában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.