Történelmi barátság elevenedett fel az egység ünnepén

A történelmi magyar–olasz barátság is felelevenedett az Olasz Köztársaság és a százötven éves olasz egység nemzeti ünnepén. A Rómában rendezett katonai díszszemlén Schmitt Pál köztársasági elnök és Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is részt vett. <br /><br /><span style="color: #993300;"><a href="http://mno.hu/portal/788106"><strong>• Kétnapos látogatást tesz Schmitt Rómában</strong></a></span>

MNO
2011. 06. 02. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kötelességemnek éreztem, hogy részt vegyek Olaszország egységesítése százötvenedik évfordulóján, hiszen mi, magyarok tradicionálisan jó történelmi kapcsolatban állunk olasz barátainkkal” – nyilatkozta a díszszemlét követően Schmitt Pál. Az államfő a Colosseum és a Capitolium-domb között felállított dísztribünről nézte végig az olasz és a szövetséges fegyveres erők egységeinek felvonulását Giorgio Napolitano olasz elnökkel és az olasz nemzeti ünnepre meghívott több mint negyven külföldi államfővel közösen. Schmitt Pál Horvátország és Svájc elnöke között foglalt helyet. Schmitt elmondta, hogy Ivo Josipovic horvát elnökkel az ország uniós csatlakozásának állásáról, az EU-tárgyalások befejező szakaszáról váltott szót.

A házigazda Napolitanóval Schmitt Pál este a római Quirinale-palotában adandó ünnepi koncerten és díszvacsorán is találkozik. „A katonai díszszemle véleményem szerint elsősorban a békéről szól. A katonai parádé is a régi mondást erősíti: ha békét akarsz, készülj a háborúra” – mondta Schmitt hangsúlyozva, hogy az olasz díszszemlén felvonult 15 fős magyar szakasz katonái „nagyon jól néztek ki, büszkén integettem nekik”.

Olaszország a százötven évvel ezelőtti harcokról emlékezik meg, „de ezekből mi, magyarok is kivettük részünket, mi is hozzájárultunk az olasz egység megteremtéséhez, és ezt az olaszok is tudják és számon tartják” – emlékeztetett az államfő a Garibaldi seregében harcolt magyar szabadságharcos tábornokokra, Türr Istvánra és Tüköry Lajosra. Kiemelte, hogy akkor az olaszoknak a nemzetek között a legtöbb segítséget szám szerint is a magyarok adták.

A magyar–olasz kapcsolatok kiválóak – hangoztatta Schmitt, aki a magyar EU-elnökség alatt harmadik alkalommal találkozik Napolitanóval. Pénteken Schmitt Pál a római NATO Védelmi Akadémián tart angol nyelvű előadást: „Ez az első alkalom, hogy fegyveres erőknek tartok előadást. Arra kértek, mint az egyetlen olyan államfő, aki olimpikon is egyben, hogy az olimpiai eszméről beszéljek, arról, miként járul hozzá az olimpiai mozgalom a békéhez.”

A katonai díszszemlén részt vett a kétnapos római tárgyalást folytató Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is. Az MTI-nek elmondta, hogy az olasz vezérkarnál tartott megbeszélésein szó volt az olasz–szlovén–magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) átalakításáról, az eddig megfigyelő Horvátország csatlakozásáról, a köteléken belül egy műveleti harccsoport megalkotásáról.

Június végén közös olasz–magyar misszió kezdődik Afganisztánban a légi kiképzést támogató csoport keretében: magyar helikoptervezetők, fedélzeti technikusok és földi kiszolgáló állomány olasz együttműködéssel részt vesz az afgán légierő helikopter-vezetőinek technikai kiképzésében. A vezérezredes eredményként beszélt az Olaszország és hazánk közötti cseretisztképzés felújításáról is, mely 2012 őszén indulhat el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.