Történelmi fesztivált rendeznek Sárváron

Hagyományőrző csoportok bemutatói, zenei produkciók, hadijátékok is színesítik a Nádasdy Történelmi Fesztivál programját, amelyet július 22. és 24. között rendeznek meg a gyógyfürdőjéről ismert városban. <br /><br />

MNO
2011. 06. 29. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyszínek ebben az évben is változatosak: a Nádasdy-vár udvarán és környékén, a Fő téren, a Csónakázó-tavaknál, a gyógy- és wellnessfürdőben várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyó közönséget – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A fesztivál első napján a nándorfehérvári diadalra emlékeznek, Hunyadi Jánosnak és hősies várvédőinek állítanak emléket, akik 555 évvel ezelőtt, 1456. július 22-én megállították a tízszeres túlerőben lévő oszmán seregeket. Délelőtt istentisztelettel, déli harangzúgással emlékeznek, sötétedés után látványos fényfestés idézi meg a vár tornyára a csata jeleneteit.

A fesztivál pénteki programjai délután egy órakor kezdődnek: fellép a Paprikajancsi Bábszínház, Berecz András mesemondó, a Mentés Másként Trió, a Szelindek zenekar, a nagy sikerű Hollóének Hungarica, újdonságként pedig a középkori világzenét játszó Szelindek és a kelta Firkin zenekar színesíti a programot. Mindeközben a hagyományőrző csapatok folyamatosan érkeznek és telepszenek le a várban és a várparkban.

Szombaton a délelőtti megnyitóval megkezdődik az igazi „ostromállapot” a Nádasdy-várban, a várudvaron lévő nagyszínpadot, valamint a vásári forgatag kisszínpadát betöltik a zenés, táncos mutatványok és előadások. Korabeli főzőshow veszi kezdetét, színpadra lép Regös József táltos, Róka Szabolcs és Kóta Pál énekmondó, a sárvári Néptánckör és a Regős zenekar, este pedig az Etnorom roma világzenéje és a Csík zenekar muzsikája szól.

A kavalkádba gólyalábasok, tűzzsonglőrök is bekapcsolódnak, egész hétvégén apródnevelde és boszitanoda várja a kicsiket. A szombati belépőjegyes programok Sárvár kártyával kedvezményesen látogathatók.

A várfalon és a várparkban zajló várjátékok péntektől vasárnapig egy történet köré fonódnak, ennek részeként több kisebb-nagyobb csetepaté, valamint szombaton délután öt órakor egy nagyobb lélegzetvételű várostrom eleveníti fel a török kori Sárvár viszontagságait.

Vasárnap délelőtt tovább gyakorlatoznak a vitézek, párbajokkal és rajtaütésekkel zavarják meg a lassan tábort bontó törököket. Hastánc, háremhölgyek árverése, kígyóbűvölés varázsol keleti hangulatot a várba, délután lovas haditorna bemutató, majd a kincsvadász játék eredményhirdetése zárja a háromnapos programot.

A fesztivál kísérőrendezvényeként rendezik meg a Kárpát-medence magyarlakta településeinek virtusvetélkedőjét, a vidám versenyben petrencésrúdtartás, sódrófahajítás, zsákcipelés, valamint egyéb ügyességi és erőpróbákban mérhetik össze tudásukat a magyar és a határon túli magyarlakta települések.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.