Továbbra is bűzlik valami a francia miniszter körül

Elhalasztotta a döntést Christine Lagarde gazdasági és pénzügyminiszter ügyében pénteken a francia igazságszolgáltatás.

MNO
2011. 06. 10. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) július 8-án fog arról nyilatkozni, hogy vizsgálatot indít-e Lagarde ellen hivatali hatalommal való visszaélés vádjával egy három évvel ezelőtt nagy belpolitikai vihart kavart ügyben, amelyben a tárcavezető az ügyészség gyanúja szerint az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert.

A CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat. Lagarde az első számú esélyes a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára, amelyre a pályázatokat péntekig lehet benyújtani. Az igazgatótanács június 30-án nevezi meg Dominique Strauss-Kahn utódját. A miniszter korábban jelezte, hogy egy esetleges bírósági eljárás esetén sem lép vissza a jelöltségtől.

Jean-Louis Nadal, a legmagasabb büntetőjogi intézmény, a semmítőszék főügyészének gyanúja szerint a gazdasági miniszter az állam megkárosításával részesítette előnyben Bernard Tapie üzletembert, ezért május 10-én az ügy kivizsgálását kérte a CJR-től. Tapie 1993–1994-ben adta el az Adidas sportszergyártó céget az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais banknak. Az adásvétel a cég értéke miatt éveken át tartó pereskedésbe fordult a két fél között. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött: nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – úgynevezett magánbíróságon történő – megegyezéssel kell mielőbb lezárni az ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és mintegy százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

A hatalmas polémiát kiváltó ügy miatt idén áprilisban szocialista politikusok fordultak az ügyészséghez. Az ellenzék szerint államügyről van szó, s kifejezetten a gazdasági miniszter szerepének kivizsgálását kezdeményezték a kártérítés megítélésében. A gazdasági minisztérium akkor úgy kommentálta az ügyet, hogy „az eljárás normális menetének” tekinti a megindított vizsgálatot, amelynek során a miniszter „a birtokában lévő információkkal ismételten be fogja bizonyítani a vád megalapozatlanságát”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.