Tűzugrással erősítik meg szerelmüket

A szerelmesek egykori tűzugrását is megrendezik a nyár legrövidebb éjszakáján, csütörtökön a Sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

MNO
2011. 06. 20. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Páll István, az intézmény igazgatója hétfőn elmondta, hogy a Szent Iván-éji hagyományok visszaidézését zárja majd a tűzugrás, amely a mondás szerint a párok összetartozását pecsételi meg végérvényesen. A szerelmesek kézen fogva ugranak át a hamvadó parázs fölött, jelezve egymásra találásukat: a sikeres ugrástól párkapcsolatuknak bőséges gyermekáldás biztosítását is remélik. A régi hagyományokat felelevenítő program csütörtök este sötétedés után kezdődik a múzeumfaluban, amely hét és fél hektáros területén a misztikum jegyében sejtelmes díszkivilágítást kap. A jármi kiállítóházban megnyitnak egy tárlatot Kombina? Az nem vót… címmel a régmúlt idők ruhaviseletének bemutatására.

Közben a skanzen látogatói az egykori ételek közül többet is megkóstolhatnak, sőt igazi különlegességek, hungarikumok, a híres tarpai szilvapálinka és a bioborok ízlelgetésével készülhetnek a nyár legrövidebb éjszakájára. A tűzrakáskor – amely egykor szláv hatásra terjedt el Magyarországon Szent Iván éjjelén, majd tűnt tova az évszázadokkal együtt – meleg nyári éjszakához illő öltözékben tűztáncos sárkánylányok hozzák izgalomba a résztvevőket. A meggyújtott máglya körül a nyíregyházi Nyírség Néptáncegyüttes tagjai magyar és kelet-európai táncokból, illetve népszokásokból összeállított koreográfia szerinti műsort mutatnak be. Sztárvendégként fellép a Holdviola Együttes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.