Új sürgősségi betegellátó Makón

Az idén százöt éves makói kórházban épületbejárással egybekötött rendezvényen mutatták be szerdán az új sürgősségi betegellátó osztályt, amely ezentúl megfelel az uniós szabályozásnak; a mintegy 300 millió forintos beruházás költségeit uniós pályázat és a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat mintegy tízszázalékos önereje biztosította.

MNO
2011. 06. 29. 9:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház- és Rendelőintézet főigazgatója az MTI-nek elmondta: örömmel vették, hogy a beruházás mintegy fél évvel hamarabb valósult meg. Ennek eredményeként Makó és kistérsége számára megteremtődik az európai uniós normáknak megfelelő sürgősségi betegellátás. A kórház további fejlesztési tervei közt szerepel a pszichiátriai rehabilitáció fejlesztése, szintén pályázati támogatással – tette hozzá a főigazgató.

Az új osztály biztosítja a tranzitforgalom és a lakosság számára a 30 percen belül elérhető, egykapus, 24 órás, folyamatos működésű sürgősségi ellátást. A jelenleg rendelkezésre álló eszközök 8-10 éves átlagéletkora a fejlesztés eredményeként 2 évre csökken le. Az építészeti kiadások – melybe beletartozik az új részleg kialakítása és a helikopterleszálló éjjel-nappalivá tétele is – 110 millió, az eszközbeszerzés – EKG, defibrillátor, mobil ultrahang, mobil RTG, lélegeztetőgép, altatógép – 170 millió forintba került.

A beruházás alapkövét tavaly áprilisban rakták le. A kivitelezési munkálatokat a Nívó Generál Kft., az eszközbeszerzést a Mediplan Kórháztervező és Egészségügyi Fővállalkozó, a Philips Magyarország Kft. és az Allegro Kft. végezte. A makói kórház a város és a környező települések 51 ezer lakosának járó- és fekvőbeteg-ellátásáról gondoskodik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.