Újabb hamufelhő okoz riadalmat

Törölte több belföldi és a szomszédos Új-Zélandra közlekedő összes vasárnapi járatát a Qantas ausztrál légitársaság a chilei Puyehue tűzhányó okozta hamufelhő miatt.

MNO
2011. 06. 12. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vulkán múlt szombaton tört ki a dél-amerikai országban, és a szél azóta 9400 kilométerre, az új-zélandi partokig fújta a hamut. A Qantas közölte: a repülőgépek hajtóművére veszélyt jelentő hamufelhő miatt törölte a Sydney-ből és Melbourne-ből Új-Zélandra közlekedő összes járatát, valamint az Ausztráliához tartozó Tasmánia szigetéről induló és oda érkező járatokat. A korlátozás, amely egyelőre csak vasárnapra vonatkozik, nagyjából 1500 utast érint.

Két másik légitársaság, a Virgin Australia és az Air New Zealand ugyanakkor nem törölt egy járatot sem. Az új-zélandi társaság közölte, módosította járatai útvonalát, illetve a repülési magasságot, hogy repülőgépei kikerüljék a vulkáni hamufelhőt. A chilei vulkánkitörés miatt a héten számos légi járatot töröltek Dél-Amerikában.

Tavaly az izlandi Eyjafjallajökull tűzhányó kitörése után számos európai ország hosszú időre lezárta légterét; összesen több mint 100 ezer járatot töröltek, a békeidőben példátlan intézkedések több mint nyolcmillió utast érintettek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.