Unokahúga robbantotta fel a szomáliai belügyminisztert

Egy robbanás megölte a szomáliai belügyminisztert pénteken Mogadishuban.

MNO
2011. 06. 10. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-afrikai ország biztonsági illetékesei közölték, hogy Abdishakur Sheikh Hassan otthonában következett be a detonáció, és már bizonyos, hogy öngyilkos merénylet történt. Adan Mohamed, a szomáliai biztonsági szolgálat főnöke közölte, hogy a merénylő a miniszter unokahúga volt. A testére erősített robbanószerkezetet hozta működésbe. A miniszter több testrészén súlyosan megsebesült, kórházba szállítása után halt meg. A merénylet idején vendégei voltak, akik közül néhányan megsebesültek.

Adulkarim Jara tájékoztatási miniszter a főváros rádióállomásának megerősítette, hogy a belügyi tárca vezetője terrortámadás áldozata lett. A megölt miniszter egyik rokona úgy vélte, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Shabab iszlamista szervezet „küldte” a nőt a házba. Ezt egyelőre a nyomozás nem erősítette meg, de tény, hogy a Shabab a múltban is gyakran próbált meg kormánytagokat eltenni láb alól.

A miniszter sofőrje a Reuters brit hírügynökséggel korábban közölte, hogy egy lefátyolozott nőt látott besurranni a házba, majd ezt követően nagy erejű robbanás dörejét hallotta.

Eközben Mogadishuban több százan tüntettek Mohamed Abdullahi Mohamed kormányfő mellett. A demonstrálók kőzáport zúdítottak egy szállodára, amelyben parlamenti képviselők tartózkodtak. Ezt követően a biztonsági erők a tömegbe lőttek, két ember életét vesztette. Az egyik áldozat egy tizenéves fiú volt.

A sokak előtt népszerű kormányfő hívei az ellen tüntettek, hogy az államfő és a parlament elnöke azon mesterkedik, hogy kipenderítse a hatalomból a politikust, és ezt egymással kötött megállapodásukban rögzítették is. Az ENSZ által támogatott egyezség szerint a miniszterelnöknek távoznia kell, hogy megnyíljon az út egy új kormány megalakítása felé. A tüntetők közölték, hogy mindaddig folytatják megmozdulásukat, amíg nem kapnak biztosítékot arra, hogy a kormányfő a hivatalában maradhat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.