Uzsorás klán: öt csirkeszárny 2000 forint

Újabb uzsorásokkal szemben indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A négy gyanúsított az úgynevezett uzsorakölcsönökkel a megfélemlített sértettek rászorult helyzetét használta ki, így súlyos nélkülözésnek tették ki őket és családtagjaikat. Többek között élelmiszereket is adtak kölcsön uzsorára, például öt csirkeszárny 2000 forintba került a klánnál.

MNO
2011. 06. 17. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szerencsi Rendőrkapitányság uzsora-bűncselekmény és más bűncselekmények elkövetése miatt folytat eljárást négy taktabáji gyanúsítottal szemben. A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az apát és két fiát, míg az anyára házi őrizetet szabott ki.

Az eljárás eddigi adatai szerint a szülők és fiaik évek óta több sértettel is aránytalan mértékű szóbeli szerződést kötöttek, amelyek során a kölcsönadott pénz többszörösét kellett az adósoknak visszafizetniük. Egy helyi családnak például a korábban felvett pár ezer forint helyett évek alatt több százezer forintot kellett visszafizetnie. Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni, megfenyegették, illetve családtagjaik megölését helyezték kilátásba.

Másoknak élelmiszert adtak kölcsön, az érintetteknek pedig a bolti ár többszörösét kellett visszaadniuk. Egy disznótoros tál, amelyen két, körülbelül 15 centiméteres hurka volt és egy csík zsírszalonna, 4200 forintba került. A gyanúsítottak továbbá négy-öt csirkeszárnyat 2000 forintért adtak az adósságcsapdába került sértetteknek.

Az ügyfélkör bővítésére jellemző példa, hogy az új kuncsaftoknak azt mondták, hogy nem uzsorára adnak kölcsönt, a visszafizetésnél viszont már közölték, hogy muszáj rárakniuk a kamatot, mert ők sem tudnak miből megélni.

A család egyébként nem egy esetben vette el az adósok teljes havi bevételét. A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során többek között olyan feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a „kamatospénzekhez” tartozó nevek szerepeltek, illetve a hozzájuk rendelt összegek.

(boon.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.