Veszélyben a 2012-es Eb?

Az eredeti határidőhöz képest négy hónapos késésben van a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyik fő arénája, a varsói Nemzeti Stadion építése, a megbízó lengyel Nemzeti Sportközpont (NCS) azzal fenyegetőzik, hogy felmondja a stadion építésére egy osztrák céggel kötött szerződést.

MNO
2011. 06. 02. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rafal Kapler, az NCS elnöke 14 napos határidőt adott a kivitelező Alpine–Hydrobudowa–PBG SA osztrák–lengyel konzorciumnak egy reális ütemterv kidolgozására, annak lefektetésére, hogyan képzeli el a hiányosságok felszámolását és az építés befejezését. Ha ennek a kivitelező nem tesz eleget, a megrendelő kártérítést fog követelni, és fontolóra veszi a 2009-ben kötött szerződés felmondását.

A késedelem miatt le kellett mondani az avató rendezvényt, a Red Bull X-Fighters augusztus 6-i motorkerékpáros show-ját. Kérdéses továbbá, hogy sor kerülhet-e a szeptemberre tervezett Lengyelország–Németország mérkőzésre.

A stadion lépcsőit szabálytalanul építették, nem bírnák el a nézők tömegét, akár be is omolhatnának. A lépcsők hibája miatt nem tudják elkezdeni a soron következő munkálatokat. A lépcsőket le kell bontani és újra kell építeni, de csak a tervezés egy hónapot vesz igénybe, az építés további két és fél hónapig tart. Vagyis összesen mintegy négy hónapra lesz szükség. A szerződés szerint a stadiont június 30-án kellett volna átadni.

A megrendelő kifogásolja azt is, hogy a munkálatokat nem hangolják össze, az építés közben elkövetett hibákat nem javítják ki, és túl kevesen dolgoznak az építkezésen, különösen a hétvégéken. A kivitelező már mintegy száz munkanapot vesztett.

A konzorcium nem kommentálta a kritikákat. Nyilatkozatában azt bizonygatta, arra törekszik, hogy a létesítmény minősége és biztonsága a lehető legjobb legyen. Az európai sportági szövetség, az UEFA szintén nincs elragadtatva a helyzettől. Kapler megígérte, hogy az NCS hamarosan elküldi az építési ütemtervet. „A labda a kivitelező térfelén van” – mondta az elnök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.