Világszerte több tízmillió gyermek végez veszélyes munkát

Világszerte körülbelül 215 millió gyermekmunkás dolgozik, közülük nagyon sokan, 115 millióan veszélyes munkát végeznek, e gyakorlat felszámolása érdekében azonnali cselekvésre van szükség – figyelmeztet a gyermekmunka június 12-i világnapja alkalmából kiadott legújabb jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ILO kezdeményezésére 2002 óta tartják meg a gyermekmunka elleni világnapot.

MNO
2011. 06. 12. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet a munkaerőpiacon 12 éves kor alatt megjelenő minden gyermeket gyermekmunkásként tart számon. Ezenkívül a 18 éves kor alatt heti 14 óra feletti munkavállalást is gyermekmunkának tekinti, amelyet a fiatal jövőbeli munkaerő-piaci és életesélyei szempontjából károsnak tart. A szervezet jelentéséből kiderül: bár az 5-17 éves, veszélyes munkát végző gyermekek száma összességében csökkent 2004 és 2008 között, a 15-17 évesek száma 20 százalékkal nőtt ugyanez alatt az idő alatt, 52 millióról 62 millióra.

A kormányok, a munkaadók és a dolgozók közös fellépésére van szükség, hogy vezető szerepet vállaljanak azoknak a politikáknak a kialakításában és megvalósításában, amelyek véget vethetnek a gyermekmunkának – idézi a közlemény Juan Somaviát, az ILO főigazgatóját, aki szerint „a gyermekmunka fennmaradásáért egyértelműen a jelenlegi növekedési modell hibáztatható”. Tavaly az ILO globális jelentése a gyermekmunkáról arra figyelmeztetett, hogy a gyermekmunka legrosszabb formáinak felszámolására irányuló erőfeszítések lelassultak. Egy év elteltével az ILO rendkívül aggasztónak tartja a válság hatását a gyermekekre.

A mostani jelentés ezért az erőfeszítések megújítására szólít fel, hogy minden gyermek számára biztosítva legyen legalább a foglalkoztatás alsó korhatáráig a részvétel az oktatásban, és hogy az egyes országok – az ILO gyermekmunkával kapcsolatos követelményeinek alapján – állítsák össze a veszélyes munkák listáját.

A munkaügyi szervezet szerint sürgősen cselekedni kell az olyan gyermekek által végzett veszélyes munka ügyében, akik már elérték a munkavállalás alsó korhatárát, de kockázatoknak lehetnek kitéve a munkahelyükön, és sürgeti e fiatal munkavállalók képzését és beléptetését munkavállalói szervezetekbe, hogy tisztában legyenek a munkahelyi kockázatokkal, valamint a saját jogaikkal és felelősségeikkel.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint a veszélyes munkát végző gyermekek több mint 60 százaléka fiú. A veszélyes munka jellemzőbb a mezőgazdaságban, ezen belül többek között a halászatban, a fakitermelésben és az állattenyésztésben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.