Zárolás fenyegeti a számlákat, Vajna tárgyal a bankokkal

Tizenkilenc cég hitelszerződése járt le május 31-én magyarországi bankoknál, a produkciós cégek – és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) – számláit ezért zárolás fenyegeti. Andrew Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos tárgyalásokat folytat hat pénzintézettel az adósságok rendezéséről.

MNO
2011. 06. 01. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánybiztos irodája az Index.hu hírportálon megjelent szerdai hír kapcsán az MTI érdeklődésére felidézte, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég „osztozik”, közülük 19 iroda hitelszerződése járt le kedden. A produkciós cégek összesen hat bankkal állnak kapcsolatban.

A kormánybiztosi iroda közlése szerint Andrew Vajnának nem lenne feladata a „bedőlt” MMKA támogatási rendszeréből született tartozások rendezése, ő a nemzeti filmipar megújítására vonatkozó koncepció kidolgozására kapott felkérést, de segítségét kérték, ezért megpróbál eredményre jutni a bankokkal való tárgyalások során. A tárgyalások az Index.hu szerint az Erste, a Banco Popolare, a CIB, az MKB, a Raiffeissen és az FHB bankokkal folynak.

Kresz László, az MMKA gazdasági igazgatója arról tájékoztatott, hogy az alapítvány ellen jelenleg egy per folyik, ezt a Raiffeisen Bank kezdeményezte. „Elképzelhető, hogy mások is terveznek lépéseket, de még nem tudunk erről” – jegyezte meg.

A szakember szerint elviekben lehetőség van a produkciós cégek hitelszerződéseinek meghosszabbítására, de úgy véli, ez nem várható. Rámutatott azonban, hogy egyelőre csak zárolásról van szó, nem pedig inkasszálásról, azaz nem emelnek le pénzösszegeket a számlákról. Ez azt jelenti, hogy a produkciós cégek nem tudják ugyan használni azt a folyószámlát, de más pénzintézeteknél esetlegesen meglévő tőkéjükkel továbbra is tudnak gazdálkodni. Hozzátette, a zárolás és a felszámolás között akár évek is eltelhetnek.

Kresz László elmondta, hogy az MMKA Andrew Vajna kormánybiztos hivatalának rendelkezésére bocsátotta az alapítvány szerződéseiről és hitelállományáról szóló naprakész adatokat, valamint a kapcsolattartók listáját, de nem tudnak részleteket a pénzügyi tárgyalások menetéről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.