2012 előtt nem kerülhet bíróság elé a norvég merénylő

A múlt pénteki norvégiai kettős merénylet gyanúsítottjának, a tetteit beismerő Anders Behring Breiviknek a pere nem kezdődhet meg 2012 előtt – közölte csütörtökön a királyi ügyész. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800021"><strong>• A telefoncsörgés vezette az áldozatokhoz a mészárost + Videó</strong></a>

MNO
2011. 07. 28. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Reméljük, hogy a jövő év folyamán meg tudunk szervezni egy pert – mondta Tor Aksel Busch, a norvég ügyészség legmagasabb rangú személyisége az NRK közrádiónak. A vádirat nem lesz kész az év vége előtt, ebből kell kiindulni.”

Bár a férfi elismerte a merényletek elkövetését, vádemelés csak a vizsgálat után történhet. A vizsgálat pedig „igen következetes és igénybe vevő, a rendőrségnek időre van szüksége” – magyarázta Ingunn Fossgard, az ügyész egyik helyettese.

A 32 éves Breivik státusa jelenleg „hivatalos gyanúsított”, ami a skandináv jogban a gyanúsított és a vádlott közötti állapotot jelent. A rendőrség egyelőre csak terrorizmus miatt javasol vádemelést a férfi ellen, amiért 21 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki, de a sajtó szerint az ügyészség vádat emelhet emberiesség elleni bűntett címén is, ami harminc évig terjedő börtönnel sújtható. „Minden lehetőséget tanulmányozni fogunk” – mondta Fossgard.

A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy véget ért az eltűntek keresése az Utoya sziget körül, amely a 68 ember életét kioltó múlt heti lövöldözés színhelye volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.