2500 tonna dinnyét exportáltunk a keleti megyékből

Eddig mintegy 2500 tonna dinnyét exportált a keleti országrész három megyéjéből, Békésből, Jász-Nagykun-Szolnokból és Szabolcs-Szatmár-Beregből a nyíregyházi székhelyű Rádium Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI megkeresésére csütörtökön.

MNO
2011. 07. 28. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dinnyét a volt szocialista országokba szállítják, Szlovákiától Lengyelországon át a Baltikumig – mondta Für László. A térség legnagyobb dinnyeexportőr cégének vezetője hozzátette: kilogrammonként 14 eurócentet kapnak a szántóföldi gyümölcsért. A Rádium Kft. a három megyében közel ezer termelővel áll kapcsolatban, és 4000-4500 hektáros ültetvényről vásárolja fel a dinnyét.

Für László szerint az idei dinnyetermés Békés, Szolnok és Szabolcs megyében elmarad a várttól, a virágzás utáni kötődés ugyanis rosszabb lett a reméltnél, továbbá a július eleji hőség napégetté tette a fejlődő görögdinnyék egy részét. Mostanában az esős időjárás okoz gondot a földeken, akadályozza a szedést, így az exportálás jelentősen lelassult – fűzte hozzá. Az ügyvezető kifejtette: a várható termést az alkalmazott termelési technológia is nagyban befolyásolja. A korszerű eljárásokkal dolgozó gazdálkodóknál 55-60 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható, míg másoknál csak 20-30 tonnás lehet.

Für László hangsúlyozta: ez természetesen befolyásolja a jövedelmezőséget, és az utóbbi tíz évben mindez a termőterület csökkenéséhez is vezetett. Az ezredfordulón még 10 ezer hektárnyi dinnye volt a három megyében a mostani mintegy 4500 hektárral szemben. A birtokszerkezet is elaprózódott, ami ugyancsak hátrányt jelent a megfelelő jövedelmezőségnél. Az optimális az lenne, ha nagy termőtáblákat alakítanának ki, ez megteremtené az egységes, korszerű, alacsony költségigényű technológia alkalmazását – említette meg az ügyvezető.

Für László kifejtette: ma már teljesen átalakult az értékesítési „rend”, több mint 70 százalékban az áruházi láncoknak exportálják a dinnyét, ami pontos szállítási programot követel. Für László szerint mindenképpen szövetkezniük kellene a dinnyetermelőknek, a családi vállalkozásként működő Rádium Kft. termelési integrációs lehetőséget biztosít az összefogáshoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.