26,7 millió fontot ért a leütés

Francesco Guardi velencei festő A Rialto-híd képe című festménye 26,7 millió fontért (7,9 milliárd forint) kelt el a Sotheby’s aukciósház szerda esti árverésén Londonban.

MNO
2011. 07. 07. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az összeg a legmagasabb ár, amelyet az idén műkincsért fizettek árverésen. A kép értékét mintegy húszmillió fontra becsülték. Az aukciósház a művet a velencei tájfestészet egyik valaha készült legnagyobb alkotásának nevezte. A festmény egyike a Guardi (1712–1793) által készített négy nagyméretű képnek, amelyek az 1760-as évek végén készültek.

Az egyik ilyen kép megsemmisült egy tűzben a XX. század közepén, egy másikat pedig szintén a Sotheby’s árverezte el 1989-ben mintegy tízmillió fontért – az volt eddig a legmagasabb összeg az olasz művész egy festményéért. A Rialto-híd képe című festményt 1768-ban az angol Chaloner Arcedeckne szerezte meg, és egészen 1891-ig az Arcedeckne család őrizte, amikor eladták Sir Edward Guinnessnek. A kép azóta a Guinness örökösök tulajdonában állt.

A Guardi-festmény rekordjával a Sotheby’s szinte a maximális bevételt – 47,6 millió fontot – érte el a régi mesterek és brit festők képeiből rendezett árverésén. Előzetes becslések alapján 31,1 és 48,1 millió font közötti bevételt reméltek az aukción.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.