54 éve történt, de most újra nyomoznak

Szerdán megkezdték egy 1957-ben elrabolt és megölt hétéves kislány, Maria Ridulph maradványainak vizsgálatát az amerikai hatóságok, miután reggel exhumálták a holttestet.

MNO
2011. 07. 28. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálat során bizonyítékokat keresnek a most 71 éves egykori szomszéd ellen, akit a bűntettel gyanúsítanak. A helyi hatóságok július elején jelentették be, hogy Seattle-ben letartóztatták Jack Daniel McCullough-t, és vádat emeltek ellene a kislány meggyilkolása miatt. A kislányt házuk közeléből rabolták el a Chicago mellett fekvő Sycamore-ban. Ezer rendőr és a helyi közösség számos tagja vett részt annak idején a Maria utáni kutatásban.

Az ügy akkora hullámokat vert, hogy Dwight D. Eisenhower amerikai elnök és J. Edgar Hoover, az FBI akkori igazgatója naponta kért jelentést a nyomozás állásáról. Végül öt hónapig tartó keresést követően 1958 tavaszán, otthonától csaknem kétszáz kilométerre, egy erdős területen találták meg a gyerek földi maradványait.

Clay Campbell, DeKalb megye államügyésze sajtótájékoztatón fejezte ki reményét, hogy a tudósok „jobb vizsgálatot folytatnak le (a lány) maradványain most, 2011-ben, mint azt 1958-ban tették”. Mint hozzátette, a tudomány szerencsére igen sokat fejlődött azóta.

McCullough annak idején gyanúba keveredett, ám szilárd alibije volt, mondván, hogy az emberrablás idején a Rockfordból Chicagóba tartó vonaton ült. A nyomok azután kihűltek, ráadásul a férfi, akit az emberrablás idején még John Tessiernek hívtak, nevet váltott, és beállt a katonasághoz.

A kislány teteméről eddig röntgenfelvételeket készítettek egy helyi kórházban, majd visszaszállították a megyei halottkémi hivatalba, ahol egy szakértői csoport fogja megvizsgálni. McCullough pár nappal letartóztatása után a börtönben adott interjút az AP amerikai hírügynökségnek, amelyben kitartott amellett, hogy nem ölte meg a kislányt, sőt alibijét is fenntartotta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.