75 évesen veszélybe került Cinecitta

Háromezernél is több film, mamutprodukciók és fennállásának 75 éve után megszorítások fenyegetik Róma világhírű stúdióját, a Cinecittát, amely be is zárhat.

MNO
2011. 07. 12. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Silvio Berlusconi vezette kormány a kiadáslefaragás jegyében úgy döntött, magántársasággá alakítja a részben már amúgy is privatizált stúdiót és rögtön el is adja. A Cinecitta hozzávetőleg 120 alkalmazottjának felét átveszi az olasz kulturális minisztérium – írta meg keddi számában a La Repubblica című lap. A stúdiót, amelyet jelenleg a Cinecitta Studios nevű cégtől bérelnek, eladják egy újonnan alakuló vállalatnak, a Fintecnának.

„A kormány le akarja bontani a stúdiókat, ingatlanfejlesztési tervei vannak a területtel. A filmvárost, amely minőségi alkotások színtere volt, lebontják” – nyilatkozta Emidio Greco olasz rendező. A Cinecitta dolgozói kedden a kulturális minisztérium épülete előtt tiltakoztak és levelet adtak át Giancarlo Galan miniszternek.

A római létesítményben készültek többek közt olyan klasszikusok, mint a Ben Hur és a Quo Vadis. Rendszeresen forgatott a Cinecittában Federico Fellini vagy éppen Roberto Rossellini, Vittorio De Sica és Luchino Visconti. A Cinecittában forgott Fellini világhírű munkája: Az édes élet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.