9,3 tonna használt sütőolaj gyűlt össze

Eddig több mint hétezer háztartás csatlakozott a Mol Nyrt. használtsütőolaj-gyűjtő kampányához, ősztől a meglévő száz töltőállomás mellett újabb ötven benzinkúton lehet majd leadni az olajat.

MNO
2011. 07. 29. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol május végén indította kampányát, s két hónap alatt 9,3 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a benzinkutaknál elhelyezett hordókban, a háztartásoknak pedig mintegy hétezer gyűjtőflakont adott át.

Az akcióról Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója Komáromban, pénteken sajtóbeszélgetésen elmondta, már az első napokban jelentős volt az érdeklődés a kutakon, ami a mai napig fennmaradt. Magyarországon egy háztartás havonta átlagosan három liter étolajat fogyaszt, aminek 75 százalékát sütésre használják, sokan öt alkalommal is, ami nem egészséges. A háztartások többsége kiönti a használt olajat, ami jelentősen szennyezi a környezetet. Egy csepp használt olaj mintegy ezer liter vizet szennyez.

Rácz László, a Mol megújuló üzemanyagokért felelős igazgatója elmondta, a kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze, majd tisztítja meg a sütőolajat, amit a részben a Mol tulajdonában lévő Rossi Biofuel komáromi üzemébe szállít. Itt a használt olajból biodízelt állítanak elő, amit biokomponensként kevernek a Mol finomítóiban a gázolajba. A Mol által forgalmazott benzinben és a gázolajban 5 százalék a megújuló részarány, azaz a bioüzemanyag rész, ami 2020-ra 10 százalék lesz Magyarországon.

A Mol és a Rossi Beteiligungs GmbH. 2006-ban döntött a komáromi biodízel komponens üzem építéséről annak érdekében, hogy a Magyarországon gyártott gázolaj megfeleljen az unió megújuló energia direktívájának. Az évi 150 ezer tonna biodízel előállítására képes üzemet 2007 márciusában kezdték építeni és 2007 decemberében adták át. A 46 főt foglalkoztató gyár létrehozása 35 millió euróba került. Kapacitásával a cég Kelet- és Közép-Európa legjelentősebb biodízelgyártó üzemei közé tartozik. Az idén a Rossi Beteiligungs GmbH. értékesítette tulajdonrészét a szlovák Envien a.s. részére, így jelenleg a Mol 25 százalékos, míg az Envien 75 százalékos részesedéssel rendelkezik a Rossi Biofuel Zrt.-ben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.