Fizethet Berlusconiék cége

A Silvio Berlusconi olasz kormányfő tulajdonában lévő Fininvest cégnek 560 millió eurós kártérítést kell fizetnie a Mondadori-ügy miatt Carlo de Benedetti rivális médiacége, a CIR számára – határozott szombaton a milánói fellebbviteli bíróság.

MNO
2011. 07. 09. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fininvest (a Berlusconi család pénzügyi holdingja, amely egyebek között birtokolja a Milan labdarúgó csapatát is; jelenleg a miniszterelnök lánya, Marina irányítja a cég ügyeit) elleni bírósági eljárás már több mint két évtizede húzódik. Az ügy legutóbbi fejleményeként 2009 októberében egy milánói bíró csaknem 750 millió euró kártérítésre kötelezte a céget.

A CIR vezetője, Carlo de Benedetti és Berlusconi még a 80-as évek végén harcolt egymással az egyik legnagyobb olasz kiadóvállalat, a Mondadori-csoport birtoklásáért. A vád szerint a Fininvest korrupcióba keveredett, amikor 1991-ben igazságügyi személyeket vesztegetett meg, állítólag azzal a céllal, hogy a Mondadori kiadót sikerüljön „elhalászni” a CIR elől – Berlusconi meg is szerezte a kiadót.

Az első fokon eljáró milánói bíró szerint a CIR-t azért kell kárpótolni, mert nem volt lehetősége a részrehajlástól mentes igazságszolgáltatásra. A fellebbviteli bíróság az első fokon megítélt kártérítést 540 millió euróra csökkentette, de az összeg, figyelembe véve az első fokú ítélet óta eltelt időt, a kamatokkal mintegy 560 millió euróra emelkedik. Az ítéletet azonnali hatállyal kell végrehajtani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.