Következő mérkőzések
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia
Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország

Lendvai egy nagy lejáratóakció kezdetét látja benne

A honvédelmi miniszter azt állítja, a kormányváltáskor nem ismert olyan iratot, amelyeket még a szocialista kormány idején az NBH titkosított. A szocialisták lejáratóakciónak tartják a volt NBH-s vezetők és Szilvásy György ellen indított eljárást.

MNO
2011. 07. 09. 15:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre türelmetlenebbül szemléli a titokzatos kémügyet az MSZP. A párt korábbi elnöke szerint a szocialista kormányok alatt kinevezett két volt NBH-s vezetőnek, valamint a Gyurcsány-kabinet volt titokminiszterének, Szilvásy Györgynek a letartóztatása nem más, mint egy látványos lejáratóakció kezdete. Úgy fogalmazott, a Sukoró-ügy elhalkulása után kellett egy másik ügy, a szociális problémák még ennél is élesebb jelentkezése előtt.

A titokzatos kémbotrány titkosítását még a Gyurcsány-kormány kezdeményezte. Hende Csaba azt mondja, a kormányváltás idején nem váltak ismertté olyan iratok, amelyeket még a szocialista kormány idején az NBH titkosított. A honvédelmi miniszter arról nem nyilatkozott, hogy árt-e a kémügy Magyarország megítélésének.

Az Antall-kormányban a nemzetbiztonságot felügyelő Boross Péter azt javasolta: vonják a kormány alá az ügyészséget, szerinte erre azért van szükség, mert a Katonai Ügyészség elfelejtette értesíteni a kormányt a kémügyről. A közigazgatási államtitkár Boross Péter véleményét csak egynek tartja a sok javaslat közül, a parlament várhatóan csak decemberben dönt az ügyészségi törvényről.

Az átfogó közjogi szervezetrendszer már megjelent az új alaptörvényben. A kormány feladata elsősorban az, hogy olyan jogszabály-módosításokat terjesszen a parlament elé, főleg az eljárásjogok vagy az anyagi jogszabályok tekintetében, ami mind a bíróságoknak, mind az ügyészség számára a minél gyorsabb felderítést és ítélethozatalt teszi lehetővé – jelentette ki Rétvári Bence. Az államtitkár azt mondta, az ügyészségi és igazságszolgáltatási törvény vitájában minden véleményre számítanak.

(hírTV)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.