A bankokat is bevonná a kármentésbe a Jobbik

A Jobbik szerint a felvételkor számított árfolyamon kell forintosítani minden devizahitelt – közölte a párt álláspontját vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

MNO
2011. 07. 24. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus azt mondta, hogy a kármentésbe be kell vonni a kereskedelmi bankokat is, „az ő extraprofitjuk kárára lehetne rendezni a helyzetet”. A képviselő, további elképzeléseiket sorolva kitért arra is, hogy a bevont magán-nyugdíjpénztári vagyonból egy nemzeti kríziskezelőt állítanának fel, „ami nem ingatlanforgalmazással foglalkozik, aztán bérbeadással, mint ez az eszközkezelőnek elnevezett projekt”, hanem segít átkonstruálni a hiteleket. Hangsúlyozta, hogy a kríziskezelő nem feltétlenül fizetné vissza az adósságokat, mert a Jobbik nem akar „egy újabb bankkonszolidációs csomagot”. Emellett a bevont magán-nyugdíjpénztári vagyon egy részéből a Jobbik egy államilag támogatott bérlakásépítési programot is elindítana. Egyúttal „el kell hárítani azt az időzített bombát, amelyet sajnálatos módon a kormány önmaga idézett elő az úgynevezett szabályozott ingatlanfejlesztési társaságok engedélyezésével” – tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel kijelentette azt is, hogy ma Magyarországon körülbelül 135-140 ezer lakás devizahitele tekinthető bedőltnek. A kormány intézkedéseit bírálva ennek kapcsán elmondta, hogy az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának korábbi ülésén Szatmáry Kristóf, a nemzetgazdasági tárca államtitkára arról beszélt, hogy a Nemzeti Eszközkezelő Társaság évente körülbelül ötezer lakás megvásárlását finanszírozhatja. Felhívta a figyelmet, hogy azóta ez a szám módosult, és a jelenlegi tervek alapján 2014-ig összesen terveznek ennyit finanszírozni. A képviselő úgy számolt, hogy ha idén körülbelül 2600-2800 2600-2800 lakást árvereznek el, akkor az általános tartalékból elkülönített kétmilliárd forintból 7-800 ezer forint jutna egyre-egyre. Egyértelműnek nevezte, hogy a kormányzat nemzeti eszközkezelő modellje így még ezt a néhány ezer lakást sem lesz képes megmenteni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.