A BUX már négy hete veszteséggel zár

A Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX 273 ponttal, 1,25 százalékkal csökkent a múlt héten, és ezzel egymást követő negyedik hete zárt veszteséggel. Az index 21 617,93 ponton állt pénteken záráskor.

MNO
2011. 07. 31. 10:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az index péntek kivételével a hét többi napján mínuszban zárt, és pénteken is csak a kereskedés utolsó fél órájában fordult meg az irány. A részvénypiaci forgalom alacsony volt, a napi adásvételek hétfőtől csütörtökig 10 milliárd forint alatt voltak, a hét utolsó kereskedési napján mértek csak 12,6 milliárd forintos forgalmat. A heti 47,1 milliárd forintos összforgalom jóval elmaradt az előző heti 85,37 milliárd forinttól. A vezető részvények veszítettek értékükből, egyedül a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis tudott fél százalékos erősödést elérni.

A befektetők figyelmét a héten elsősorban az amerikai államadósság problémája, illetve az adósságplafon megemeléséről a törvényhozásban folyó vita kötötte le. Emellett persze nem múltak el az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak sem, de ezek most kissé háttérbe szorultak. Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok miatt – csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A piacok alapvetően arra számítanak, hogy lesz megoldás, de egyben feszültek is, emiatt kivárás és kockázatkerülő magatartás, a pénzeszközök svájci frankba és aranyba menekítése jellemezte a hetet. A hangulatban Barack Obama péntek délutáni beszéde hozott pozitív fordulatot, miután az amerikai elnök kijelentette, bízik benne, hogy határidőre megszületik a megállapodás az adósságplafon emeléséről, ellenkező esetben Amerika elveszítheti az AAA szintű adósbesorolását.

A magyar részvénypiac alapvetően a nemzetközi trendet követte, a jövő héten viszont a kereskedést meghatározó külföldi hangulati tényezők mellett megjelenhetnek az induló hazai gyorsjelentési szezonnal kapcsolatos várakozások is. A heti forgalom 66 százalékát az OTP adta, 31,1 milliárd forintos forgalmával. A bankpapír a hetet 2,42 százalékos eséssel, 5450 forinton zárta. A Mol 9,4 milliárd forint forgalmat ért el a héten, az összforgalom 20 százalékát adta, árfolyama 1,22 százalékkal 20 200 forintra csökkent. A Magyar Telekom 0,55 százalékos heti veszteséggel 543 forinton fejezte be pénteken a kereskedést, heti forgalma 1,7 milliárd forint volt. A Richter 1,9 milliárd forintos heti forgalomban 0,12 százalékkal 37 500 forintra gyengült. Az Egis egy hét alatt 0,49 százalékot erősödött, 18 300 forinton zárta a hetet. A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX 1,05 százalékot, 18 pontot veszített értékéből, pénteken záráskor 1738,72 ponton állt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.