A déli parton is zajlik az élet

Bár a déli part élete nem kötődik olyan szorosan a borokhoz, azért fürdőzés után ezen a vidéken sem szabad elmulasztani a finom nedűk megízlelését. Ehhez utazni sem kell sokat, hiszen jó pincészetet szinte valamennyi településen találunk. Aki pedig ez idő tájt Bogláron nyaral, a borok mellett a jazz-zenét is élvezheti.

MN
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balatonbogláron ma nyitja meg kapuit a jazz és a bor fesztiválja, és tart egészen szombatig. E rendezvény Boglár kiemelt eseményének számít, ideje alatt pedig Hári Anikó ötvösművész Loco-Motívumok és Kiss Attila András Credol ARzT Jazz portrék című kiállítása is megtekinthető a település művelődési házában.
A hangsúly persze nem a kiállításokon, hanem a jazzszólamokon lesz, hiszen a fesztivál remek jazzmuzsikusokat vonultat fel. Ma este például fellép a Fekete-Kovács Kornél Quintet, amelyben Fekete-Kovács Kornél, Soós Márton, Szakcsi Lakatos Róbert, Mohay András és Bolla Gábor szólaltatja meg hangszereit, holnap pedig itt lesz a Django Free Együttes és a Csanyi-Lattmann Band is. Pénteken Urbán Orsolya és a For Tunes Quartet, valamint a Berki Tamás Band szórakoztatja a közönséget, majd szombaton a Kaltenecker Zsolt, Dés András és Piri Béla nevével fémjelzett 1705, valamint a Babos Gyula vezette Babos Projekt Special nyűgözi le a nagyérdeműt.
A rendezvény ideje alatt a finom borok is „házhoz jönnek”, ugyanis a helyi termelők közül kiemelten is jelen lesz Légli Ottó, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Hujber Pince. A boglári borászok mellett az északi partról is érkeznek termelők: ilyen lesz a somlói Györgykovács Kispincészet. Nedűiket az előbbiek mellett a tokaji Hétszőlő-Rákóczy Pince, a kisharsányi Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a villányi Gere Tamás és Zsolt Pincészete is kínálja majd a közönségnek.
A balatoni, tokaji és villányi nagy nevek mellett a kisebb helyi termelőkről sem szabad megfeledkezni, hiszen a boglári borvidékhez tartozó Látrányban található a Conrads Bioborászat is, amely ugyan külön nem lesz jelen a fesztiválon, de organikus borai és környezetbarát technológiájuk miatt érdemes megízlelni az ő nedűiket is: biominőségű zweigelt, merlot, cabernet sauvignon, kékfrankos, Irsai Olivér és királyleányka egyaránt van a kínálatukban. A pincészet vezetőjének édesapját anno az év bioborászának is megválasztották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.