A drogosok nagy része már menthetetlen

Világszerte mintegy tízmillió az intravénás droghasználók körében a hepatitis C vírussal (HCV) fertőzöttek száma és 1,2 millió a hepatitis B vírussal fertőzötteké – állapították meg az első ilyen jellegű globális becslésben ausztrál kutatók.

MNO
2011. 07. 28. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerint – melyet a brit The Lancet orvosi folyóirat csütörtökön megjelent számában a hepatitis világnappal egybeesve tettek közzé – az intravénás droghasználók kétharmada fertőződik meg HCV-vel. Az érintettek 80 százalékánál válik krónikussá a fertőzés, közülük 11 százalék várhatóan két évtizeden belül májzsugorodásban fog szenvedni, amely májrákhoz és májelégtelenséghez vezethet. A hepatitis C megelőzésére jelenleg nincs védőoltás.

A felmérésbe bevont 77 országban változó volt a HCV-vel fertőzött droghasználók aránya. Huszonöt országban 60 és 80 százalék közé esett, így például Spanyolországban 80, Norvégiában 76, Németországban 75, Franciaországban 74, az Egyesült Államokban 73, Kínában 67 és Kanadában 64 százalék volt. Tizenkét országban a fertőzöttségi arány az intravénás droghasználók között meghaladta a 80 százalékot is, így Olaszországban, Portugáliában, Pakisztánban, Hollandiában, Thaiföldön és Mexikóban, utóbbinál például 97 százalék volt.

A tanulmány szerzői a legkisebb fertőzöttségi arányt Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Ausztráliában tapasztalták, ahol alig haladta meg az ötven százalékot. A hepatitis B vírus (HBV) intravénásan és szexuális úton is átadható, valamint anyáról is átkerülhet gyerekére.

350 millióan vannak

Világszerte 350 millió krónikus HBV-fertőzött él, csaknem valamennyien gyerekként találkoztak a vírussal. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente 600 ezer halálesethez vezet a vírussal való fertőzöttség a világon. Louisa Degenhardt (Bernet intézet, Melbourne) és Paul Nelson (Új-dél-walesi Egyetem) felméréséhez 59 országból elemezte az intravénás droghasználók HBV-fertőzöttségi arányát. 21 országban öt és tíz százalék között volt a fertőzöttség aránya, tíz országban pedig meghaladta a tíz százalékot, utóbbiak között volt az Egyesült Államok tizenkét százalékkal.

A legnagyobb HBV-fertőzöttségi arányt Vietnamban (20 százalék), Észtországban (19 százalék), Szaúd-Arábiában (18 százalék) és Tajvanon (17 százalék) találták. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a vírusos hepatitisre a jelenleginél nagyobb figyelmet kellene fordítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.